A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Felhívás a Szép Magyar Könyv 2009. versenyre
2010. január 20., 11:09
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése meghirdeti a Szép Magyar Könyv 2009 versenyt a könyvesbolti forgalomba került és magyarországi, valamint határainkon túli magyar nyomdákban előállított könyveket megjelentető kiadók 2009. évi kiadványai számára.
Felhívás a Szép Magyar Könyv 2009. versenyre
A versenyt az alábbi nyolc kategóriában indítják:
1. Gyermekkönyvek
2. Tankönyvek (általános és középiskolaiak, valamint segédkönyveik)
3. Ismeretterjesztő kiadványok
4. Tudományos művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok
5. Szépirodalmi és ifjúsági könyvek
6. Művészeti könyvek és albumok
7. Bibliofil és speciális kiadványok
8. Fakszimile, reprint és adaptált kiadványok

A nevezéssel kapcsolatos tudnivalók:

– A 8. kategóriában szereplő, adaptált kiadványok nevezési feltétele az eredeti könyv benyújtása, hogy elbírálható legyen a magyar könyvkultúra nyeresége az átvételből. A koprodukció miatt e kiadványok esetében a főzsűri csak oklevelet ad ki.
– Ha a kiadó valamelyik könyvét először sorozatként küldte be és díjat nyert, a sorozat új, egyedi kötetét csak három év múlva nevezheti. Ugyanígy, ha a kiadó egyedi kötetként nevezte kiadványát, sorozatként csak három év múlva küldheti be. A sorozat egy műnek számít és legalább két vagy három korábbi kötetével együtt kell beküldeni.

Az elmúlt évek előzsűrizési tevékenységének tapasztalata azt mutatta, hogy némely nevezett könyv kategória-jelölése nem volt megfelelő. Ilyen esetben az előzsűri él az átsorolás jogával.

Az előzsűrik elutasító állásfoglalását továbbra is fellebbezni lehet, a főzsűri elé kerülésről az előzsűrik elnökeiből választott három tagú testület bírálata dönt.

A szavazatok értékelésekor – a versenyszabályzat szerint – díj odaítéléséhez többségi díjra-szavazás szükséges, oklevél odaítéléséhez díjra és oklevélre összesítve történő többségi szavazás a döntő. Szavazategyenlőség esetén a főzsűri elnökének szavazata duplán számít. Amennyiben a főzsűri valamely tagja – akár kiadóként, akár közreműködőként – érintett a bírált könyv létrehozásában, a szavazásban nem vehet részt.

A felajánlott különdíjakról a főzsűri ajánlása alapján az adományozók döntenek:
• a köztársasági elnök úr és a miniszterelnök úr a hazánkkal foglalkozó monografikus műveknek,
• a főpolgármester úr Budapesthez kapcsolódónak,
• az Antall József Emlékdíjat a család a nemzeti kulturális örökség témakörébe tartozónak,
• a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány gyermekkönyvnek,
• a Tamás László Emlékdíjat a család által legszebbnek ítélt könyvborítónak,
• az Oktatási és Kulturális Minisztérium különzsűrije alkotói – tipográfusi, borító- és könyvtervezői, illusztrátori, fotóművészeti – különdíjakat adományoz.

A közönségdíj odaítélése a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál (2010. április 22-25.) látogatóinak összesített szavazata alapján történik.

A Szép Magyar Könyv 2009 versenybe nevezendő könyveiket 2 (két) példányban 2010. február 5-ig kérik beküldeni az MKKE Propaganda Osztályára (1073 Budapest VII. Kertész u. 41. I. em. 4.). A mellékelt nevezési lapot gondosan kitöltve kérik minden könyvhöz egy példányban csatolni. A főzsűri elé kerülő könyvekből további 1 példányt fognak majd kérni.

A nevezési díj:

– az MKKE tagjainak címenként10.000.- Ft + ÁFA = 12.500 Ft
– nem tagoknak címenként 14.000.- Ft + ÁFA = 17.500 Ft,

amely összeg a jelentkezéssel egyidőben befizetendő a MKKE gazdasági osztályán, vagy átutalandó 10200940-21511976-00000000 számú egyszámlára. (A befizetés igazolását kérik mellékelni.) Kizárólag azok a könyvek kerülhetnek az előzsűrik elé, amelyek nevezési díja időben megérkezik!

További felvilágosítással készséggel áll rendelkezésükre az MKKE Propaganda Osztálya (tel: 343-2538, e-mail cím: mkke@mkke.hu). A legszebb kötetek alkotói a 81. Ünnepi Könyvhét nyitónapján, 2010. június 3-án vehetik át elismerésüket.

Mellékletek:
adatlapszmk2009.doc   (28 kB)   FileType