A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
3. Regionális honismereti-helytörténeti műhely
2017. február 12., 08:02
A Csongrád Megyei Honismereti Egyesület és a Dugonics András Piarista Gimnázium nevében szeretettel meghívjuk Önt, az iskolája képviselőjét a 3. Regionális honismereti-helytörténeti műhely – regionális iskolai találkozóra, amelyet 2017. 02. 24-én, Szegeden, a Dugonics András Piarista Gimnáziumban rendezünk. Elsősorban a határ menti együttműködést, összetartozást erősítve a Nagyvárad – Arad - Temesvár – Zenta – Szabadka - Gyula - Bácsalmás – Szeged térségében élő közoktatási intézmények tanárait szólítjuk meg. A regionális honismereti műhely egyszerre találkozó és módszertani megosztás, helytörténeti pedagógiai tevékenységeknek, az ifjúságra alapuló helyi hagyományápolás módjainak, a magyar identitást erősítő regionális iskolai vagy civil programoknak bemutatása.
3. Regionális honismereti-helytörténeti műhely
A találkozó témája: A honismeret a pedagógus szabadsága, nevelői alkotó munka

A találkozó célja, hogy a helyi pedagógiai gyakorlatnak nyilvánosságot adjon. Lehetőség az együttműködés kialakítására. Szeretnénk, hogy a pedagógusok és diákok kötődjenek a régióhoz, ismerjék történeteit, értékeit, járják be szép helyeit. Nem a tantervi elvárásoknak megfelelő oktatót, tudós tanárt, hanem a Nevelőt szólítjuk meg, akinek pedagógusi szabadsága, hogy honismeretet, ill. helytörténetet közvetítsen, aki tanítványában szabad embert, patriótát, közösségi embert lát. Eredetileg középiskolai találkozó volt a Műhely. Most nem szűkítjük le a középfokra a résztvevők körét.

Az intézménye egy-két képviselőjét, tanárát hívjuk beszélgetésre, ill. 5 perces időtartamú, a honismereti, helytörténeti témájú módszertani bemutató tartására. Az alábbi témák szerint tervezzük a megszólalásokat.
1. Tanulói foglalkozások, iskolai gyakorlatok
2. Játékok, mesélő-nyelvi foglalkozások, énekes-zenés-táncos újszerű gyakorlat, versenyek
3. Természeti környezet felfedezése, tematikus túrák, természetjárás
4. Partnerség, iskolák közötti közös programok
Egy-két szervezetet, ill. megszólalót nagyobb időtartamú hozzászólásra kértünk fel.

Várjuk részvételét, hozzászólását. Kérjük a mellékelt jelentkezési lap elküldését február 12-éig.

Részletes programot a jelentkezések után fogunk küldeni.

Szeged, 2017. január 23.

Pál Lászlóné Szabó Zsuzsanna
Csongrád Megyei Honismereti Egyesület
plszzs@gmail.com

Károlyi Attila
Dugonics András Piarista Gimnázium
karolyi@szepi.hu
 

Mellékletek:
szeged_jelentkezesi_lap.docx   (16 kB)   FileType