A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Mesterkurzus tamburásoknak Bácsfeketehegyen
2018. március 10., 08:24
A Feketics Művelődési Egyesület és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet a Hagyományok Háza vajdasági hálózatának szakmai partnerségével a tambura-hangszercsalád muzsikusainak szervez mesterkurzust Bácsfeketehegyen 2018. március 10-én és 11-én.

A hangszeresek az elmúlt alkalmakon tanultak ismétlése mellett a bácskai Duna mente (Bátmonostor, Dávod, Baja) tamburás gyűjtéseinek anyagát tanulják. A foglalkozások szombaton is és vasárnap is délelőtt 10 órától kezdődnek.
Mesterkurzus tamburásoknak Bácsfeketehegyen
A Délvidéken néhány évtizeddel ezelőtt minden magyarlakta településen működtek tamburazenekarok és a tambura-hangszercsalád tagjaiból álló, más hangszerekkel (hegedű, klarinét, harmonika, cimbalom) együtt megszólaló parasztbandák. Ezek szolgáltatták a zenét a közösség táncain, mulatási és éneklési alkalmain. A zenészek többnyire iparosok és földművesek voltak, akik általában zeneileg képzett tanároktól sajátították el a hangszeren való muzsikálást zenei pályafutásuk kezdetén.

Tanárok:

Csurai Attila, a bajai Danubia Alapfokú Művészeti Iskola tamburatanára, aki a Nyíregyházi Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi pengetős tanszakán szerzett tanári diplomát
Busi Béla, tamburakontra, a Danubia Tamburazenekar zenésze
Csurai Milán, tamburabőgő, nagybőgő a Danubia Tamburazenekar zenésze

A jelentkezés feltétele, hogy elhivatottak legyünk népzenénk elsajátítására. A kurzus ingyenes, étkezést és szállást a Feketics Művelődési Egyesület székházában biztosítunk a résztvevőknek.

Jelentkezni Juhász Gyulánál a 062/56 62 34-es telefonszámon, vagy a gyula@vmmi.org e-mail címen lehet 2018. március 5-ig.