A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Felhívás a XXV. Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyen való részvételre
2019. március 05., 08:25
Kálmány Lajos (1852–1919), vidékünk első néprajzkutatója, a modern magyar folklórtudomány egyik megalapozója halálának és Czérna Miklós (1919–2013) oromhegyesi mesemondó, a Népművészet Mestere születésének 100. évfordulója alkalmából, valamint a II. Rákóczi Ferenc-emlékév és a 2019 a külhoni magyar gyerekek éve program jegyében a Zentai Önkormányzat és a Zentai Városi Könyvtár huszonötödik alkalommal rendezi meg a Kálmány Lajos népmesemondó versenyt, amelynek elődöntőit május elején öt körzetben: a Bánságban (Muzslya), Nyugat-Bácskában (Bácskertes), Közép-Bácskában (Temerin), Észak-Bácskában (Hajdújárás) és a Tisza mentén (Zenta), a döntőt pedig 2019. május 25-én délelőtt 9 órai kezdettel a Zentai Művelődési Házban rendezzük meg.
Felhívás a XXV. Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyen való részvételre
 A jelentkezők az alábbi kategóriákban mutatkozhatnak be:

1. Előadóművészi kategória: egy népmese előadása. Korcsoportok:

a) óvodás korosztály,
b) 7–10 éves korosztály (kisiskolások),
c) 11–14 éves korosztály (felsős diákok),
d) 15–18 éves korosztály (középiskolások),
e) a felnőttek korosztálya.

2. Néprajzi (népmesegyűjtő) kategória: egy vagy több napjainkban hallott népmese rögzítése, illetve leadása lejegyzett és hangzó vagy videóanyag formájában. A zsűri nagyra értékeli a saját gyűjtésű népmese versenyen való elmondását is.

3. Képzőművészeti kategória: a Pingált szobák című, Kálmány Lajos által Egyházaskéren Borbély Mihálytól gyűjtött népmese illusztrálása bármely képzőművészeti technika alkalmazásával. Az ajánlott népmese forrása: Katona Imre – Bori Imre – Beszédes Valéria (szerk.): Pingált szobák. Borbély Mihály meséi. Kálmány Lajos gyűjtése. Forum Könyvkiadó, Újvidék, 1976. 44–56. A mese letölthető a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet honlapjáról is:

http://adattar.vmmi.org/fejezetek/490/01_mesek_es_rokonnemuek.pdf

A körzeti versenyek minden résztvevője kísérőikkel a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtikársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával egész napos ingyenes Tisza menti kiránduláson és a zentai döntő ünnepélyes eredményhirdetésén vehetnek részt.

Jelentkezni az alábbi címre lehet: Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ, 24400 Zenta / Senta, Posta utca 18. Bővebb felvilágosítás a 024/811-266-os telefonszámon kapható. A jelentkezési lapon kérjük feltüntetni:

1. a versenyző teljes nevét,
2. születési évét és korcsoportját,
3. levélcímét és telefonszámát,
4. a versenykategóriát,
5. az elmondásra kerülő népmesék címét és
6. a felkészítő személy nevét, elérhetőségét.

Jelentkezési határidő: 2019. április 18.

A rendezvénysorozat támogatói:

a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága • a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. • a Tartományi Oktatási‚ Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság • a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság • a Magyar Nemzeti Tanács • a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság • Zenta Község Önkormányzata