A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Átadják a Collegium Hungaricum épületét Belgrádban
2014. július 01., 08:45
Július 1-én adják át a Balassi Intézethez tartozó Collegium Hungaricumot, amely a Gračanička 14. szám alatti épületben kapott helyet Belgrádban. (Forrás: Magyar Szó)
Átadják a Collegium Hungaricum épületét Belgrádban
Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Tomislav Nikolić szerb államfő adják át rendeltetésének Magyarország belgrádi nagykövetségének kulturális szolgálatát, a Collegium Hungaricum épületét. Az esemény kapcsán Dezső János, a Collegium Hungaricum igazgatója a Magyar Szó napilapnak adott nyilatkozatában elmondta, több hozadéka is van annak, hogy mostantól Szerbiában is létezik egy ilyen művelődési létesítmény. Gazdagodik a magyar kulturális diplomácia, mely saját hálózatával sok helyütt jelen van világszerte. Régi álom, hogy délre, Szerbiába is megérkezzünk. Az első elképzelések erre vonatkozóan még 1940-ben jelentek meg – folytatta az igazgató. – Sok esetben közhelyeket, féligazságokat ismerünk egymással kapcsolatban. A magyar kultúra, tudományosság, a magyar nyelv megismertetésével közelebb tudjuk egymáshoz hozni az embereket. Mindennek hosszútávon biztosan meglesz a gyümölcse – mondta Dezső János.

A kulturális diplomácia intézményeit a Balassi Intézet működteti. A külföldi magyar intézetek célja a magyar nemzeti kulturális örökség megőrzése és széles körű megismertetése, Magyarország és a partnerországok közötti kulturális diplomáciai kapcsolatok ápolása, a kulturális és tudományos nemzetközi együttműködések elősegítése, a magyarnyelv-oktatás megszervezése, információk nyújtása és programok szervezése révén a magyar kultúra és társadalom sokszínűségének bemutatása. A Balassi Intézetnek jelenleg 23 intézete működik a világ 21 országában.

Forrás: Magyar Szó