A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
XIV. Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny
2014. szeptember 21., 12:08
A magyar dráma napján, szeptember 20-án, szombatom megkezdődött a XIV. Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny az Újvidéki Színházban.
XIV. Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny Reggel kihúzták a dráma címét, ami A 23 éves álom lett, majd a drámaírók nekiláthattak az írásnak, ugyanis este 7 órakor már a rendezők és a színészek hada várta a három drámát, hogy aztán másnap megszülethessen a három ősbemutató. Este 7 órakor már az asztalon voltak a nyomtatott szövegkönyvek és a három csoportra osztott színészsereg izgatottan várta, hogy melyik rendező húzza ki a csoportját és melyik író darabját viheti színre egy nap alatt. A húzások után mindenki elvonult szöveget elemezni, lázasan ötletelni, kosztümöt kitalálni és még ezer más dologgal foglalkozni, elvégre másnap bemutató lesz!

Vasárnap elkezdődött a maratoni próba. A színházban nyüzsögtek a színészek. A nagyteremben, a kisteremben és a nagy foyer-ban folytak a próbák, de minden kis zugban és félreeső helyen voltak színészek, akik szöveget tanultak, kelléket, díszletet, kosztümöt kerestek, és fogyott a kávé mérhetetlen mennyiségben. Minden évben egyszer találkoznak a vajdasági magyar színészek, hogy véghezvigyék a lehetetlent, és együtt létrehozzanak három bemutatót egy nap alatt, és ilyenkor szinte szikrázik a levegő az izgalomtól,a nézők pedig özönlenek a színházba, hogy szemtanúi lehessenek ennek a csodának, nevessenek, borzongjanak és a könnyeikkel küszködjenek, ha kell, végül pedig hatalmas tapssal ajándékozzák meg az írókat, a rendezőket és a színészeket.

A zsűri – G. Erdélyi Hermina, Németh Ákos és Balogh Tibor – pedig értékelte a látottakat.

Az írók mezőnyében Bencsik Orsolya Ki az a NaomiWatts? című drámáját ítélték a legjobbnak. Sándor Zoltán végzett a második helyen, a három szerző közül egyébként egyedül ő tartotta meg az eredeti, A 23 éves álom címet. Balázs Attila A Magyar Fauszt Újvidéken című színdarabjával harmadik lett.

A rendezők közül Antal Attila érdemelte ki a legjobb rendezőnek járó elismerést Sándor Zoltán A 23 éves álom darabjával, Sorin Militaru második lett Balázs Attila A Magyar Fauszt Újvidéken című darabjával, Sebestyén Aba pedig harmadik helyezést ért el Bencsik Orsolya Ki az a Naomi Watts? darabjával.

A drámaíró versenyen a házigazda társulat tagjai mellett a Szabadkai Népszínház, a Kosztolányi Dezső Színház, a Szabadkai Gyermekszínház, a Zenta Magyar Kamaraszínház színészeit és az Újvidéki Akadémia színész hallgatóit is láthattuk. A zsűri közöttük is kiosztott díjakat. A legjobb főszereplők Balázs Áron és Banka Lívia, a legsikeresebb epizódszereplők pedig Német Attila és Molnár G. Nóra lettek.

Az Újvidéki Színház Kulissza díját idén Prikkel János kellékes kapta, a Puskás Zoltán Vándorköldökpirszing-díjat Balázs Áron érdemelte ki az Opera ultima c. előadásban elkövetett bakijáért, amit az első felvonás utolsó monológjának többszörös elrontásával érdemelt ki.

Gratulálunk a díjazottaknak!