A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Saróka Liliána felvidéki énekesnő magyarországi jótékonysági koncertje bácskai gyerekekért
2015. október 01., 08:12
Saróka Liliána verséneklő a Pécsi Fiatalok a Magyarságért Egyetemi Diákszövetség meghívására 2015. október 6-án Pécsett koncertezik a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. szervezésében. A szervezők a teljes bevételt a vajdasági Bácsfeketehegyen élő, hátrányos helyzetű, iskolakezdő magyar gyermekeknek ajánlják fel. A helyi Nikola Đurković Általános Iskolában idén 12 elsős kezdi meg tanulmányait magyar nyelven. A jótékonysági akció célja az évkezdéssel járó nehézségek átvállalása. A Felvidék csillaga – Saróka Liliána koncertje a Zsolnay Negyed E78 Koncerttermében október 6-án 20 órakor kezdődik.
Saróka Liliána felvidéki énekesnő magyarországi jótékonysági koncertje bácskai gyerekekért
Saróka Liliána a felvidéki Farnadon töltötte gyermekkorát kisebbségi magyar sorban, Szlovákiában. Már gyermekkorában rajongott a zene és a művészetek iránt. Énekelt, szavalt, táncolt magyar néptánccsoportban, valamint zongorázott, és kántorképzőben is tanult. Később több neves felvidéki versenynek volt eredményes résztvevője. Egy ilyen versenynek köszönhette azt is, hogy 2006 végén gitárt ragadott, és verseket kezdett el megzenésíteni a gitár akkordok tanulásával egy időben. Részt vett a Tompa Mihály szavalóverseny megzenésített versek kategóriájában, ahol országos harmadik helyezett lett 2008 tavaszán, 2009-ben második, 2010-ben ismét harmadik, míg 2011-ben a dobogó legfelső fokára állhatott.

A 2008 nyarán megszervezett SZMAZE (Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete) tehetségkutató verseny további ajtókat nyitott meg előtte, s egyre többen ismerhették meg zenéjét. A Kárpát-medence legkülönbözőbb helyein és fesztiváljain játszott már, nem csak egyedül, de korábbi zenekarával, a MoSaiC-kal is. Nagyon nagy megtiszteltetés érte azzal, hogy ő lehetett Révész Sándor felvidéki turnéjának vendége 2009 őszén.

Saját bevallása szerint a megzenésített versek műfajában forrt össze az, amit életében tanult s megtapasztalt, így próbálja zenéjével képviselni azokat az értékeket, amiket őseitől kapott.

A versmegzenésítés és zeneszerzés mellett foglalkozik versírással, újságírással, érdekli a fényképészet és a képzőművészet is. A művészeteken túl fontos számára, hogy a határon túli magyar közösségért is tegyen valamit, ezért a Juhász Gyula Ifjúsági Klubban, a Gímesi Művelődési Táborban és szülőfaluja kulturális megmozdulásaiban igyekszik hasznosítani tudását. Jelenleg a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának hallgatója.

További információk a pécsi koncertről itt.