A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Dráma és színjátszás az iskolában – képzések
2015. október 27., 10:35
A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet a 2015/2016-os tanév első félévében négy településen tartja meg Dráma és színjátszás az iskolában elnevezésű akkreditált pedagógusképzését: Nagybecskereken, Adán, Szabadkán és Kishegyesen. A 24 akkreditált pontot érő képzés osztálytanítók, általános iskolai tanárok, választott tantárgyakat tanítók és óvónők számára nyitott.
Dráma és színjátszás az iskolában – képzések
Célja az iskolai műsorok és színdarabok készítéséhez szükséges módszertani ismeretek bővítése és saját élményes tapasztalat szerzése drámajátékokon keresztül. A résztvevők az iskolai és óvodai előadások készítésének módszertani ismeretein túl olyan szemléletmód és tapasztalat birtokába jutnak, amely őket magukat is nyitottabbá, gyerekközpontúbbá és rugalmasabbá teszi. A tanfolyam három témát foglal magába:
  1. Bevezetés a drámajáték és a színjáték világába.
  2. A drámapedagógiában alkalmazott előadás-készítés, az ún. közös dramatizálás módszerének megismerése.
  3. A szerkesztett műsor készítésének drámapedagógiai alapelvei.
Az előadók: Táborosi Margaréta színművész, koreográfus, Mess Attila színművész, Vörös Imelda színész, Bori Fekete Ágnes színész-drámatanár, Hajvert Lódi Andrea drámapedagógus és Mácsai Mónika óvónő, drámajáték-vezető (óvónők esetében).

Nagybecskereken a Vajdasági Módszertani Központ fiókintézetében már elindult a képzés 18 bánáti résztvevővel, az adai Cseh Károly Általános Iskolában pedig 21 résztvevővel. A tanfolyam oktatóinak elmondása szerint a résztvevő pedagógusok nagyon hálásak az efféle, gyakorlatorientált megközelítésért, mint amit ez a képzés is képvisel. Nehéz nekik szerepet váltani, előadóból játszóvá válni, de amint beleengedik magukat a játékba, nagyon kreatív dolgokat hoznak elő magukból. Ez pedig elengedhetetlen előfeltétel ahhoz, hogy visszatérve az osztályterembe meg tudják teremteni azt a fajta alkotó munkalégkört, ami a dráma és a színjátszás sajátja.

A képzések pontos időpontjai:
- Nagybecskerek: október 17., október 24. és november 7.
- Ada: október 24., október 27. és november 11.
- Kishegyes: november 7., november 14. és november 28.
- Szabadka: november 14., november 21. és december 5.

A tanfolyam szakmai vezetője H. Lódi Andrea. Elérhetőségei: 062 566 234, andrea@vmmi.org.

A fotót Göblös Csernai Edit készítette az adai képzés első napján.