A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Pedagógusképzéseink margójára
2015. december 09., 11:34
A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet a 2015 őszén négy településen tartotta meg Dráma és színjátszás az iskolában elnevezésű akkreditált pedagógusképzését: Nagybecskereken, Adán, Kishegyesen és Zentán. A 24 akkreditált pontot érő képzésen óvónők, tanítók, tanárok is részt vettek. Voltak, akik szerelemből választották a képzést, voltak, akik kíváncsiságból, és voltak, akik afféle kényszerből – ha már muszáj pontot szerezni. Voltak, akik sokadszorra találkoztak a drámapedagógia eszközeivel, voltak, akik először. Voltak, akik a poroszos iskola hívei és voltak, akik az angolszászé. Voltak kezdő tanárok, és voltak komoly tapasztalattal rendelkezők. Voltak, akik nyitottak voltak, és voltak, akik elzárkóztak. És ez így teljes. Kapaszkodunk egy-egy kötélbe…
Pedagógusképzéseink margójára
A képzésünk „előadó-gárdájával” kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy benne van mind a négy vajdasági szakemberünk, akik elvégezték a Kaposi László-féle 120 órás drámapedagógiai tanfolyamot Budapesten: Mess Attila színművész, Vörös Imelda színész, Bori-Fekete Ágnes magyar tanár, Mácsai Mónika óvónő, benne van az egyetlen vajdasági diplomás drámapedagógusunk Hajvert Lódi Andrea, illetve pedagógiai táboron túlról Táborosi Margaréta, aki a közelmúltban szerzett fizikai színházi koreográfus-rendezői oklevelet a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, és több rendezése épült versekre az elmúlt években.

Ennek a képzésnek az a célja, hogy megismertessük a drámapedagógia szemléletmódját, és motiváljuk a pedagógusokat arra, hogy a különféle óvodai, iskolai előadások készítése során fókuszáljanak a gyerekek önálló gondolatainak felszínre hozására, és a gyerekek ötleteinek felhasználására. Hogy egy előadás, legyen az mesejáték, vagy ballagásra készült irodalmi összeállítás, közös gondolkodásból, közös alkotói folyamatból szülessen meg. Ehhez a fajta „előadáskészítéshez” komolyabb szakmai felkészültségre van szükség, amit a jelenlegi, 24 órában maximalizált akkreditációs rendszerben nincs lehetőség mélyebben kibontani, de arra talán elég ez az időkeret, hogy megmutassunk egy a szokásostól eltérő hozzáállást, és elindulhasson egy útkeresés, illetve folytatódhasson – olyan pedagógusok esetében, akiknek már van előképzettsége, korábbi drámás tapasztalata, előtudása.

A Dráma és színjátszás az iskolában című képzésünket a következő tanítási félévben is több alkalommal szeretnénk megszervezni, különös tekintettel a szórványban dolgozó pedagógusokra, hiszen hozzájuk nehézkesebben jutnak el a magyar nyelven megvalósuló továbbképzések. Ugyanakkor beadtunk 3 új képzéstervet akkreditálásra, és ha minden jól megy, 2016 szeptemberétől elindulhatnak az új képzések. Tervezünk egy népzenei képzést, amelynek Juhász Gyula népzenész a koordinátora. A népzene mint zenei anyanyelv a tanfolyam címe, és a célja a népzenei örökségünk továbbéltetése, a nagyapáink és nagyanyáink életében még élő, a naptári évhez és az emberélet fordulóihoz kapcsolódó szokások, szokásdalok és a gyermekélet játékdalainak visszatanítása, a közös éneklés és zenélés örömének és fontosságának kihangsúlyozása. Ebben a képzésben olyan népdalénekesek vesznek majd részt, mint Szabó Kocsis Zsuzsanna és Csizmadia Anna, olyan népi gyermekjáték gyűjtők, mint dr. Lázár Katalin és még sorolhatnánk a további kiváló zenepedagógusokat és népzenészeket. Azután tervezünk egy alapozó drámapedagógiai képzést, amelynek a címe: Drámajáték-ábécé – itt főként készségfejlesztő gyakorlatokat, játékokat sajátíthatnak majd el a pedagógusok, annak érdekében, hogy a csoportjukkal meg tudjanak teremteni egy bizalomteli légkört, amelyben minden gyerek megtalálja a helyét, és nyitottá válik az aktív együttműködésre. És tervezünk egy kizárólag az ünnepi műsorokkal foglalkozó képzést, ennek a címe Összefűzve – Ünnepi műsor lépésről lépésre.

Az Intézeten belül arra is lehetőségünk van, hogy a képzéseken résztvevő pedagógusoknak ne engedjük el a kezét. Ha a tanfolyamokon tanultak gyakorlati alkalmazásánál valamilyen problémával találkoznak, ha valahol elakadnak, további segítséget is tudunk nyújtani. Ezt szolgálja a Mentor programunk, amelynek keretében ellátogathatunk adott helyszínekre, és reagálhatunk a konkrét kérdésekre. A jövő évben az óvónők számára egy plusz programot is szeretnénk ajánlani, ez a Mutogató program, amelynek keretében bemutató drámaórákat vinnénk el a különböző települések óvodáiba.
 
vmmi
Fotó: Göblös Csernai Edit