A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Saller. Színház középiskolásoknak
2016. február 01., 13:43
A pécsi Apolló Kulturális Egyesület Escargo Hajója nevű társulata ezen a héten kétnapos vendégjátékkal Vajdaságban is bemutatkozik. Az ifjúsági színház Saller című előadása 2015. nyarán II. helyezést ért el a Progress Pápa 2015. – Ifj. Horváth István Nemzeti és Nemzetközi Amatőrszínházi Fesztiválon. A rangos fesztiválra már a bejutás is nagy dolog volt, hiszen komoly rostán kellett átesni. A Tölgyfa Gergely által rendezett Saller nem sokkal később, 2015. novemberében egy oroszországi amatőrszínházi fesztiválon az Ural-altáji Ghubaka városában aratott elsöprő sikert.
Saller. Színház középiskolásoknak
„Oroszországban – ahogy ezt a szakmai zsűritől hallottuk – az előadásban megjelenő családon belüli terror, erőszak, az alkoholizmus, a zsarolásba torkolló féltékenység ugyanúgy mindenütt jelen van, akárcsak nálunk, de színpadon nem beszélnek róla. Ez a fajta szocio-dokumentarista színház, amit ettől a társulattól láttak, felkavaró volt a nézők számára. Külön értékelték azt, hogy e kényes és színpadi brutalitásra csábító témát egyszerű eszközökkel, jól felfogható, követhető és egyértelmű színpadi jelzésrendszerrel emelték át a naturalitásból a költőiség szintjére. Cseri Hanna a zsűri különdíját („Legjobb énekes”) nyerte el dalaiért, a társulat pedig a téma bátor és magas minőségű színházi megjelenítésért kapott fesztiváldíjat.” jegyzi útibeszámolójában Regős János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke, aki kísérőjük volt 4000 km-es távon.

Az erőszakkal foglalkozó, kifejezetten középiskolásoknak szóló Saller c. előadás 2015. február 3-án, szerdán Zentán (12-kor és 19.30-kor a Művelődési Házban), február 4-én pedig Szabadkán vendégszerepel (19.30-kor a Kosztolányi Dezső Színházban), sőt, az esti előadásokat megelőzően 18 órától egy-egy témafeldolgozást segítő játékos foglalkozásra is sor kerül, pszichológus és drámatanár vezetésével. Minden előadás után beszélgetésre is lesz lehetőség.

Az az elsődleges szándék, hogy segítsünk a gyerekeknek és diákoknak eligazodni az erőszakkal a világban, és hogy tudjanak és merjenek elmenekülni belőle. Azért nem az erőszaktevőkhöz szól az előadás, mert őket nem tudjuk megváltoztatni, viszont az áldozatok figyelmét talán fel tudjuk hívni – mondja Tölgyfa Gergely, az Escargo Hajója rendezője. Hozzáteszi, hogy próbálják a humor felől megközelíteni problémákat, így a fiatalokhoz is közelebb tudják hozni ezt a durva témát.

A vajdasági vendégjátékok a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a pécsi Apolló Kulturális Egyesület együttműködésével valósulnak meg. A program támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap.

Bővebben a Sallerről.

Játsszák: Cseri Hanna, Komlóczi Zoltán, Várkonyi Dániel.
Rendezte: Tölgyfa Gergely.

Bővebb információ és helyfoglalás: Művelődési Ház – Zenta, Kosztolányi Dezső Színház – Szabadka.