A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
A karaván lassan az óhajtott révbe jut… – Az ungvári Együtt és a pozsonyi Szőrös Kő folyóiratok felolvasókörútja
2010. június 17., 10:00
A lendvai Muratáj decemberi, a kolozsvári Korunk márciusi és a csíkszeredai Székelyföld című irodalmi folyóirat vajdasági felolvasókörútja után az ungvári Együtt című irodalmi, művészeti, kulturális folyóirat és a pozsonyi Szőrös Kő című irodalmi, művészeti, kritikai lap munkatársai látogatnak el hozzánk, a Vajdaságba. 2010. június 16-a és 20-a között vendégünk lesz Felvidékről Balázs F. Attila író, költő, műfordító, szerkesztő, a Szőrös Kő kiadója, Haraszti Mária író, költő, műfordító, előadóművész és Hudák Katalin költő, verséneklő, szerkesztő, továbbá Kárpátaljáról Dupka György költő, közíró, az Együtt felelős kiadója, igazgatója és Zubánics László író.
A karaván lassan az óhajtott révbe jut… – Az ungvári Együtt és a pozsonyi Szőrös Kő folyóiratok felolvasókörútja
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Új tudás – műveltség mindenkinek programjának keretében az Irodalmi Karaván első állomása a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium június 16-án 16 órakor. Innen Bácsfeketehegyre látogatnak vendégeink, ahol este 7 órakor a Kozma Lajos Könyvtárban találkoznak a közönséggel. De itt nyílik meg Kárpátaljai kaleidoszkóp címmel Picur Zoltán, Lőrincz István, Fuchs Andrea (Ungvár), Szajkó Tibor és Zubánics László (Beregszász) fotókiállítása is. Másnap, június 17-én délben a Zentai Gimnázium diákjainak vendégei lesznek a karaván alkotói, majd 17 órakor a csókai Művelődési Ház előcsarnokában tartanak irodalmi matinét, este 7 órakor pedig a Zentai Alkotóházban a zentai közönség előtt mutatkoznak be Sinkovits Péter és Beszédes István zentai költők közreműködésével. Pénteken, június 18-án délelőtt a felvidéki és a kárpátaljai írócsoport az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézetet, valamint a Híd és a Létünk című folyóiratok szerkesztőségét keresi fel, majd kora este, azaz 6 órakor az adai Szarvas Gábor Könyvtárat is. Szombaton délelőtt 10 órakor a zombori Magyar Polgári Kaszinó, 12-kor a bácskertesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület fogadja az irodalmi karaván utasait, akik innen Apatinon és Gomboson át a bácsi várhoz utaznak, majd megtekintik a bođani barokk pravoszláv kolostort, a doroszlói szentkutat, Herceg János és Fehér Ferenc egykori házába látogatva pedig tisztelegnek a vajdasági magyar irodalom két rangos képviselőjének emléke előtt.

A rendezvénysorozat célja az erdélyi, a felvidéki, a kárpátaljai és a muravidéki, azaz a határon túli kortárs magyar irodalom értékeinek vajdasági megjelenítése és népszerűsítése; térben és időben változó olvasóközönségünk (fiatalok és idősek, tömbben és szórványban, anyanyelvi és idegen nyelvi közegben élők) középpontba helyezése; valamint a vajdasági magyarság, mindenekelőtt a tanulóifjúság és a fiatalabb nemzedék körében az anyanyelvű szóbeliség és írásbeliség minőségi kulturális értékeinek a tudatosítása.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet partnerszervezete a zEtna Kiadó, társszervezője pedig a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, a bácsfeketehegyi Kozma Lajos Könyvtár és Feketics Művelődési Egyesület, a Zentai Gimnázium, a csókai Művelődési és Oktatási Központ, a zentai Városi Könyvtár, az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet, a zombori Magyar Polgári Kaszinó és Berta Ferenc Zsebszínház, valamint a bácskertesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület.

A fotó az első helyszínen készült, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban.