A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
VI. Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny
2006. szeptember 18., 14:32
Az Újvidéki Színházban idén is kétnapos verseny zajlik. Az első napon, szeptember 20-án, szerdán húzzák ki a megírandó dráma címét, úgy, hogy az aznap megjelent Magyar Szó cikkeit kalapba gyűjtik. Majd az íróknak este hat óráig kell befejezniük a kéziratot. A 2006. évben a versenyben résztvevő írók: Brestyánszki Boros ...

Az Újvidéki Színházban idén is kétnapos verseny zajlik. Az első napon, szeptember 20-án, szerdán húzzák ki a megírandó dráma címét, úgy, hogy az aznap megjelent Magyar Szó cikkeit kalapba gyűjtik. Majd az íróknak este hat óráig kell befejezniük a kéziratot. A 2006. évben a versenyben résztvevő írók: Brestyánszki Boros Rozália, Szabó Palócz Attila és Szakmány György. A drámákat és az előadásokat a Karna Margit, L’uboslav Majera és Verebes Ernő összetételű zsűri értékeli. Az elkészült szövegeket egy-egy rendező 14 fős csoportokkal viszi színpadra. A rendelkezésükre álló idő egy nap, hiszen a darabokat 21-én, csütörtökön este mutatják be. A kijelölt rendezők: Anca Bradu (Románia), Uroš Jovanović (Belgrád), Tóth András (Budapest). A versenyre érkeznek színművészek a Temesvári Csiky Gergely Színházból is. De ott lesznek még a Szabadkai Népszínház, a Szabadkai Gyermekszínház, a Szabadkai Kosztolányi Színház, valamint az Újvidéki Színház társulatának színművészei és az Újvidéki Művészeti Akadémia színinövendékei. Az Újvidéken összegyűlő művészek segítségével kialakulhat az a kultúrák közötti kommunikáció is, amely új és mindenképpen érdekes megvalósulási formákat hozhat felszínre.
A csütörtöki bemutatók után a Drámaíró Verseny díjai mellett átadják a kitüntetést az Újvidéki Színház 2005/2006-os évada a legjobb színművészeinek, és mindezek mellett kihirdetik a Pataki-emlékgyűrű jelöltjeinek nevét.

Brestyánszki Boros Rozália Zentán született. Színházi munkásságát még középiskolás korában kezdte, amikor megírta és megrendezte a Fanum című kísérleti színházi előadást.  1992 és 1996 között Magyarországon élt. 1998-tól a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának művészeti-irodalmi titkára és dramaturgja. Fordított műveket angol és szerb nyelvről. Számos nagysikerű regényt dramatizált, így 2002-ben Abe Kóbó A homok asszonya c. regényét.
Szabó Palócz Attila (Zenta, 1971) költő, prózaíró, újságíró. Az újvidéki Művészeti Akadémia szerez színészi diplomát. 1992–93: színész Szabadkán, 1996–97: a Magyar Szó újságírója, majd a Képes Ifjúság főszerkesztője.
Szakmány György (Topolya, 1977) prózaíró. Szövegei megjelentek az újvidéki Symposion oldalain, az Élet és Irodalomban, valamint más magyarországi folyóiratokban. A Symposion munkatársa. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának Gion Nándor prózaírói ösztöndíjasa 2004-ben.