A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
December – Télelő hó – Karácsony hava vagy Bak hava – Telelő hó
December a Bak csillagkép jegyében a téli napforduló hava. „A téli ünnepkör több ünnepe őrzi több európai nép téli napfordulós ünnepeinek »pogány« hagyományait, amelyek… elsősorban termékenységvarázslással és halottkultusszal voltak kapcsolatosak” (Morvay Judit–Pócs Éva: Karácsony, a karácsonyi asztal. In Kis magyar néprajz a rádióban. Budapest, 1978).

A sötétség gonosz, rontó erőinek, a boszorkányoknak, az embert és állatot pusztító betegségeknek távoltartása, „a megható és az újjászülető nap gyengeségét” kihasználó, ártó szellemek járásának, tevékenységének ideje ez, mikor is erejüket a természetfeletti erővel rendelkező zöld fával törik meg, főleg akkor, ha fény, tűz veszi körül.

A mágia, a szerelmi varázslás és jóslás, a mágikus célra készített tárgyak (lucaszék, lucaostor) felhasználásának ideje, a szómágiás köszöntők, a regölés, az egész évre szóló időjárás-, termékenységjóslás ideje december hava. Ugyanakkor a földműves lakosság pihenő ideje, az az idő, amikor ráér vidámabb dolgokkal is foglalkozni, „magát múlatni”.

December időjárására mutatnak az országszerte felbukkanó rigmusok: „November, december, lábon áll a hóember” (Vörösmart), „Még a kócos kutya is a téli bundáját vette fel decemberben” (Titoverbász), „Nem is tél a tél, ha nincsen szél” (Titoverbász), „Foga van a télnek” (Kupuszina), „Nem eszi meg a kutyó a telet” (Szlavónia). [142]

December időjárása az elkövetkező esztendő időjárására vonatkozóan sok mindent elárul, pl. ha az eleje, vége sáros, enyhe, akkor a tél március elsejéig tart, ha végig hideg a hónap, akkor korán kitavaszodik. Ha pedig december első fele enyhe, akkor szigorú, hideg télre kell számítani. „Hideg december, korai tavaszodás” (Bánát).

Ami a termést illeti, a rigmus szerint: „Hideg, havas december, jó termést vár az ember.” Vagy: „Nedves télhó, üres hordó.” [143]