A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Szorosabb lesz az együttműködés az MNT és a Szerb Országos Önkormányzat között
2017. március 30., 09:39
A Magyarországon élő szerbek küldöttségét fogadta kedden a Magyar Nemzeti Tanács. A Magyar Házban megtartott tanácskozást követően együttműködési szerződést írt alá Szutor Lászlóné, a Szerb Országos Önkormányzat elnöke és Hajnal Jenő, a Szerbiában élő magyarok kisebbségi önkormányzata, az MNT elnöke. A megbeszélésen szó volt az országos kisebbségi önkormányzatok szerepéről, illetve bemutatták a kisebbségi jogok megvalósításában, a kultúra, az oktatás és a tájékoztatás, valamint a hivatalos nyelv- és íráshasználat területén elért eredményeket. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke üdvözölte a Magyarországon élő szerb nemzeti kisebbség és az Szerb Országos Önkormányzat (SZOÖ) képviselőit, valamint a szerb és a magyar állami tisztségviselőket és a vajdasági magyar média meghívott vezetőit. Az eseményen jelen volt Dr. Nenad Ivanišević, a határon túli szerbekért felelős államtitkár, a Magyar–Szerb Kormányközi Kisebbségi Vegyes Bizottság szerb társelnöke, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője, dr. Babity János főkonzul, valamint a két delegáció tagjai.

Nincs szükség arra, hogy vendégekként köszöntsük a Szerb Országos Önkormányzat képviselőit, hiszen ugyanúgy otthon érezhetik magukat Szerbiában, ahogyan a magyarok is – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Nenad Ivanišević munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai államtitkár, aki sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy 5 éves szünet állt be a magyar–szerb kisebbségi vegyes bizottság munkájában, de a tavaly újrakezdett munka 2017 őszén folytatódni fog. Az államtitkár szerint sem a határok, sem pedig a migránshelyzet kezelése terén megmutatkozó ellentétek nem befolyásolják a két ország kiváló kapcsolatát, egyetlen pillanatra sem hagyták elromlani a történelmi csúcsot elérő országok közti viszonyt, ami elengedhetetlen a két nemzet sikeres együttéléséhez.

Pásztor István tartományi házelnök, a VMSZ vezetője emlékeztetett arra, hogy a múltban nem volt kiegyensúlyozott a viszony és nem volt meg az intézményi együttműködés feltétele sem a szerb és a magyar fél között, azonban éppen a kisebbségek közbenjárásával ez a kapcsolat egyre szorosabbá válik. Emberemlékezet óta nem volt még ilyen jó Szerbia és Magyarország viszonya, amelynek a haszonélvezői az itt élő magyarok és a határon túl élő szerbek. Pásztor beszélt a magyar kisebbség összetett identitásáról is, amelyet a nemzethez és az államhoz való tartozás határoz meg, ám ez a kettő nem zárja ki egymást – hangsúlyozta. A VMSZ elnöke kifejtette, hogy a jelen közállapotok fenntartása miatt döntöttek úgy, hogy a kormánykoalíció részeként politizálnak, annak érdekében, hogy a mindennapi gondokat és a nagypolitikai kihívásokat is egyaránt könnyebben kezelhessék, ami a régió és az ország stabilitása és a magyarság szempontjából is eredményeket szül.

A kedden megkötött együttműködési szerződés szerint kibővítik a Magyarországon élő szerbek és a Szerbiában élő magyar nemzeti közösség kapcsolatát és együttműködését, hosszú távú együttműködést kezdeményeznek a kisebbségi kulturális, oktatási és tájékoztatási intézményekkel és szervezetekkel, valamint új kapcsolati és területi formákat alakítanak ki a két önkormányzat között. Az együttműködés kiemelt célja, hogy Magyarország és Szerbia szoros, stratégiai szövetségesei legyenek egymásnak, és hogy Szerbia mielőbb az Európai Unió tagja lehessen – áll az MNT és a SZOÖ között létrejött együttműködési megállapodásban, amelynek részeként egyúttal szakmai együttműködést kezdeményeztek a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ, valamint a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet között. – Basity Gréta

(Vajdaság MA, 2017. március 28.)