A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Tettre készen
2018. január 17., 16:06
Bogdan Laban, Szabadka polgármesterének évértékelője

A magunk mögött hagyott évet értékelte lapunknak Bogdan Laban. Szabadka polgármesterét elsősorban a város területén tavaly történt gazdasági és infrastrukturális beruházásokról, a turizmus fejlesztéséről és a sporttevékenységek területén lebonyolított felújításokról kérdeztük. Bogdan Laban írásban válaszolt kérdéseinkre. Szabadkán az elmúlt évben több beruházás történt. Ezekről a beruházásokról, és azok hatásáról a polgármester a következőket hangsúlyozta: – Az ipari park bővítésén, valamint a beruházáshoz szükséges pénzösszegek előteremtésén dolgoztunk az elmúlt évben. A kisbajmoki ipari zónában a Continental vállalat autóalkatrészek gyártására nyitott új gyárrészleget, ezáltal 500 új munkahelyet teremtve az elkövetkező három évben. Júniusban szintén a kisbajmoki ipari zónában az Ametek vállalat üzleti campusa nyílt meg. Az olasz Ondaplast megvásárolta a Metro Cash&Carry egykori épületét, augusztustól pedig a Vámszabad övezetben működik. Az Ondaplast 100 dolgozó foglalkoztatását irányozta elő. Szeptemberben az olasz Caminada vállalat alapkőletételére került sor szintén a kisbajmoki ipari zónában, az elkövetkező öt évben a beruházás tervezett értéke 5 millió euró, 120 embernek tudnak majd munkát biztosítani. A szerb kormány a kisbajmoki ipari zónában vámterminál tervezésére és kivitelezésére 50 millió dinárt biztosított. A Népszínház hetedik fázisának munkálatai 250 millió dinárba kerülnek. Minden feltétel biztosított a kivitelezők kiválasztására vonatkozó közbeszerzés kiírására – nyomatékosította Bogdan Laban.

Az elmúlt évben a város területén több utat újítottak fel, a jelentősebb útfelújításokról a polgármester az alábbiakat közölte: – A Tolmin utca felújítását emelném ki, mint az egyik legjelentősebbet, ennek az utcának a felújítására a város 33 millió dinárt fordított. A Tolmin utca a tehergépjármű-forgalom városon kívül helyezése miatt jelentős, ugyanis a Tolmin utca, valamint az Y-ág egy része köti össze a Zombori úttól a Topolyai-útig a kisbajmoki ipari zónát a békovai úttal, a szabadkai déli leágazással, valamint az E–75-ös úttal. A legforgalmasabb utca a városban, a Zágrábi utca, mindössze három nap alatt lett felújítva. A dűlőutakat a legkorszerűbb módszerrel újítottuk fel, ennek köszönhetően tartósabb útszakasz lett kialakítva. Öt utca felújítására valamivel több, mint öt kilométer hosszúságban a városi költségvetésből 24,7 millió dinárt különítettünk el – nyilatkozta lapunknak a polgármester.

A KfW bank 6,5 millió euró értékű donációval támogatta a Palics–Ludas biológiai sokféleségének védelmére irányuló tevékenységeket. Szabadka polgármesterétől a projekttel kapcsolatban megtudtuk, hogy folyamatban van a Palicsi-tó körüli védősávban lévő földterületek kisajátítása. Átlagosan mintegy 20 méter szélességben, 40 kilométer partszakasznak a kisajátítását kell elvégezni. A pénzeszközöket a 2017. és 2018. évi költségvetés által biztosították.

Az elmúlt évben megnőtt a városunkba látogató turisták száma. Szabadka polgármesterétől azt kérdeztük, milyen tartalmakat biztosított a város a turistáknak. – A turisztikai programban különlegesen fontos szerepe van Palicsnak, mint turisztikai központnak. A Palicson foganatosított víz-, szennyvíz- és elektromos vezetékek felújítására, valamint az utak szanálására és a gyalogutak kiépítésére fektettük a fő hangsúlyt. Intenzíven dolgoztunk a játszóterek kialakításán és a termálmedence felújításán. A kongresszusi turizmus fejlesztése érdekében a Vigadó és a Nyári Színpad, valamint a védelmi övezetben lévő Nagypark felújítását is elvégeztük. Palics infrastruktúrájának és épületeinek felújítására 2016 decemberétől 2017 decemberéig 130 millió dinárt fektettünk be – taglalta a polgármester.

A jövőre vonatkozó tervekről idegenforgalmi téren Bogdan Laban a következőt válaszolta: – A jövőben a gyógyturizmus fejlesztésére fektetjük a hangsúlyt. Az infrastrukturális projektekkel egy időben jól megtervezett, szervezett rendezvényekkel is szeretnénk ide vonzani a turistákat, a sportrendezvényektől kezdve, egészen a karneválokig, felkeltve a legigényesebb vendégek érdeklődését is. Egy korszerű gyógy- és relaxációs központot szeretnénk kiépíteni, felhasználván a termálvízforrásokat. Természetesen a Nyári Színpad és a Vigadó további felújítását és modernizációját is folytatnánk. Az előttünk álló időszakban remélem, hogy megmutatkozik munkánk eredménye a magánberuházások Palicsra vonzásának tekintetében. Ennek eredményeként új egészségügyi és wellness szálloda megépítése, akárcsak Palics fejlesztésére irányuló főterv alapján előirányzott épületek megépítése van tervben – hangsúlyozta a polgármester.

A sportinfrastruktúrában is jelentős beruházásokra került sor az elmúlt esztendőben. A polgármestertől a sportlétesítményekbe való beruházás kapcsán megtudtuk, hogy jelenleg is folyamatban van a Sportcsarnok szellőző-berendezésének a kiépítése. Az említett beruházásra a szerb kormány 20 millió, a város pedig 4 millió dinárt biztosított. A sportcsarnok klimatizációja által lehetősége nyílik városunknak európai és világbajnokságok megszervezésére. – A városi stadiont a múlt év márciusától reflektorok világítják meg, ennek a beruházásnak az értéke 50 millió dinár volt. A Jovan Mikić Általános Iskolában tartán borítású sportpálya készült, a tartományi kormány 2 millió dinárt, a város pedig 450 ezer dinárt biztosított erre a célra. A Május elseje utcában lévő kosárlabdapálya felújítását 1,5 millió dinár értékben teljes egészében a város pénzelte. Palicson a közelmúltban a Janko Pejanović Rekreációs Központ sportpályáinak felújítására került sor. Miután a sportpályák visszakerültek a város tulajdonába, megkezdtük a felújításukat. Új kézilabda, kosárlabda és két röplabdapálya épül, s annak érdekében, hogy az esti órákban is használhatóak legyenek a sportpályák, megjavítjuk a világítást is. Május elsejére a terveink szerint szeretnénk átadni a sportolóknak és a rekreálóknak az említett palicsi sportpályákat – közölte a polgármester.

MINÉL TÖBB MUNKAHELY KELL

– A jelenlegi városvezetést a tettek jellemzik. Célunk az új beruházók felkeresése az ipari park bővítésének érdekében. Prioritásaink között szerepel a meglévő munkahelyek megőrzése, illetve újak létesítése, valamint a kommunális és közlekedési infrastruktúra fejlesztése. A legidősebb polgárainkról sem feledkezünk meg, ugyanakkor azon projektek megvalósítására szeretnénk figyelmet szentelni, amelyek által a fiatal, képzett, jelenleg munkanélküli szabadkaiak a közeljövőben elhelyezkedhetnének, hogy a városban maradva hozzájárulhassanak Szabadka fejlesztéséhez – emelte ki Bogdan Laban.

A TÖBBNEMZETISÉG ELŐNYE

– Többnemzetiségű voltunkról lettünk felismerhetőek a világban. Aleksandar Vučić elnök úrnak köszönhetően Magyarországgal a legjobbak a kapcsolataink az utóbbi száz év viszonylatában. Ez a nemzetközi stabilitás előfeltétel ahhoz, hogy Szabadka a fejlődés útjára léphessen – emelte ki a polgármester. – Paszterkó Erika

(Magyar Szó, 2018. január 6.)