A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Emléktáblát avattak a muzslyai templomban
2019. május 06., 09:08
A muzslyai Szűz Mária Szent Neve templomban emléktáblát avattak péntek este a szentmisét követően, ugyanis 30 éve alakult meg a Turul őrs, amellyel újraindult a cserkészet a Vajdaságban. Az ünnepségen elsőként Gabona Ferenc, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség elnöke, az 1989-ben megalakult Turul őrs tagja mondott köszöntőt, visszapillantva a kezdetek kezdetére, amikor Sztoján atya vezetésével egy fiúkból álló, kis lelkes csapat elkezdte tanulmányozni a padláson talált cserkészkönyvet, majd egy szlovéniai cserkésztábort követően, mindenkinek elmondták, hogy mivel foglalkoznak, és csatlakoztak hozzájuk a fiatalok. „A Turul őrs tagjainak missziós munkája volt az, hogy a cserkészet eljutott a magyar területekre a Délvidéken. Megalakultak az első csapatok. Megalakítottuk a Vajdasági Magyar Cserkészszövetséget és hivatalosan is bejegyeztettük 1992. május 28-án, kisebb-nagyobb nehézségek ellenére is” – mondta a VMCSSZ elnöke.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára levélben köszöntötte az ünneplő közösséget. „Kedves Cserkészek! Kérem, engedjék meg, hogy kifejezzem nagyrabecsülésemet és köszönetemet az elmúlt évtizedekben elvégzett hatalmas szervezőmunkáért a szövetség leköszönő elnökének, Kalapis Sztoján atyának. Sztoján atya lelkiereje és kitartó szeretete nagy támogatást és biztos alapot jelentett az újraformálódó mozgalomnak, mindannyiunk nevében hálásan köszönjük ezt neki! Megragadom az alkalmat, hogy gratuláljak Gabona Ferencnek, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség nemrég kinevezett elnökének a Magyar Ezüst Érdemkereszthez. Új, felelősségteljes tisztségéhez sok erőt és áldást kívánunk. A Nemzetpolitikai Államtitkárság részéről a továbbiakban is számíthatnak támogatásunkra, hogy sikerrel valósíthassák meg célkitűzéseiket, programjaikat” – állt a többi között a levélben.

Az eseményen mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke mondott ünnepi köszöntőt, aki az évforduló alkalmával méltatta a VMCSSZ első „egységének” áldozatos munkáját. „Nehéz és fájdalmas időszak előtt álltunk tehát akkor, de már a Turul őrs első cserkészei büszkén fogadkoztak ország-világ előtt, hogy híven teljesítik cserkészi kötelességeiket, melyekkel Istennek, hazájuknak és embertársaiknak tartoznak, és hogy minden lehetőt megtesznek, hogy másokon segítsenek. A hit és a remény szavai voltak ezek akkor, és maradtak is annak a mai napig. A hité, hogy bízunk önmagunkban, közösségünkben, magyarságunkban és nemzetünkben; és a reményé, hogy mi, magyarok nemcsak összetartozunk, hogy mi, magyarok nem csak felelősek vagyunk egymásért, de meg is maradunk magyarként szülőföldünkön” – mondta köszöntőjében az MNT elnöke. Az emléktáblát Gabona Ferenc, a VMCSSZ elnöke és Farkas Zsuzsanna, a VMCSSZ alelnöke leplezte le, majd Kalapis Sztoján atya szentelte fel, a cserkészhimnusz, majd a magyar himnusz is felcsendült. A jubileumi ünnepségen jelen voltak a Magyar Cserkészszövetség Fórumának tagjai, akik holnap tartják meg közgyűlésüket. – Kónya-Kovács Otília 

(Vajdaság MA, 2019. május 4.)