A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Az RTV nemzetiségi programjairól, pénzügyi és káderállapotáról
2019. december 06., 08:52
A szlovén parlament Nemzetiségi Bizottságának múlt heti ülésén a Szlovén RTV olasz és magyar nemzetiségi műsorainak jövő évi program- és pénzügyi terve szerepelt a napirenden. Az ülés másik témája a kétnyelvűség gyakorlati megvalósításának javítása volt. A lendvai és a koperi nemzetiségi stúdiók jövő évi program- és gyártási tervét Igor Kadunc, a Szlovén RTV vezérigazgatója mutatta be. Kifejtette, az általa vezetett közintézmény jövő évre vonatkozó terveit egyelőre nem erősítette meg a programtanács, előreláthatólag december közepén döntenek újra a kérdésben. A két nemzetiségi stúdió munkájára az RTV vezérének szavai szerint a közintézmény nagy figyelmet szentel, és mindent meg szeretnének tartani, amire a két kisebbségnek szüksége van, így nem terveznek egyik kisebbségi tévés, illetve rádiós szerkesztőség műsorában sem vágásokat, csökkentéseket az általános, az egész házat érintő intézkedéseken kívül. A vezérigazgató szerint az RTV nagy kihívások előtt áll, az ezeknek való megfeleléshez születik többek között az RTV-ről új készülő törvény, illetve az új médiatörvény. Elmondása szerint különösképpen az elsőben szükséges lesz a közintézmény stabil finanszírozásának megállapítása, lefektetése, és ez érvényes a nemzetiségi műsorok stúdióira is.

A vezérigazgató után a kisebbségi stúdiók vezetői mutattak rá a különböző problémákra. Az olasz RTV-stúdiók vezetői elsősorban a káderproblémákat emelték ki, elmondásuk szerint ugyanis 2015 óta nagyon sok szakemberük vonult nyugdíjba, a munkatársakat azonban az éppen begyűrűző gazdasági válság miatt és az érvényben lévő takarékossági intézkedések miatt nem tudták helyettesíteni, így sajnálatos módon emiatt már néhány műsort is kénytelenek voltak megszüntetni. A magyar RTV-stúdió vezetősége arról számolt be, minden jel arra mutat, hogy az idei szintet a jövő évben is tartani tudják, de az olasz kollégáknál megtörtént nyugdíjazási hullám előreláthatólag 5–6 év múlva eléri majd a magyar stúdiót is, leginkább a rádiót, így már most szükségesnek látják a probléma kezelését, leginkább megfelelő ösztöndíjazási keretek révén.

A magyar és az olasz stúdiók jövő évi költségvetései egyébként meghaladják a 11,2 millió eurót, és a hagyományos, már többször terítéken lévő történelmi okok miatt az olaszok kerete mind pénzügyi, mind káderoldalon nagyobb. Amíg az olasz stúdiók költségvetése megközelíti az 5,7 millió eurót, a magyar keret csak valamivel haladja meg a 2,5 millió eurót. Ehhez hasonló a munkatársak számának alakulása is, az olasz stúdióban ugyanis 74 újságíró dolgozik, míg a magyar stúdió összlétszáma 50 fő, beleértve a technikai személyzetet is. A fennmaradó összeget a leadók és a közös szakszolgálatok költségei emésztik fel. A témakörhöz Igor Kadunc vezérigazgató hozzátette, a nemzetiségi stúdiók esetében az állam nagyobb segítségét, támogatását tartaná szükségesnek, míg Horváth Ferenc magyar nemzetiségi képviselő, a parlamenti bizottság elnöke kifejtette, reális talajon maradva nem várható nagyobb pénzügyi támogatás, ha pedig sikerül ezt kieszközölni, akkor ezt új tartalmak elkészítésére, elsősorban a fiatalokat megcélozva kell felhasználni. A bizottság az igencsak hosszadalmasra nyúló vita után határozatba foglalta, javasolja az RTV vezetőségének, hogy a közintézmény 2022-ig érvényes stratégiáját úgy állítsa fel, hogy a nemzetiségi stúdiók stabil pénzügyi és káderállapotok között tudjanak tevékenykedni. A bizottság egyhangúlag fogadta el a határozatot.

Az ülés másik témája a szlovén kormánynak a nemzetiségileg vegyesen lakott területen a kétnyelvűség gyakorlati megvalósításának javítását szolgáló intézkedésekről szóló, 2018-as évre vonatkozó beszámolója volt. Az ülésen jelenlévő minisztériumi képviselők felszólalásai után mind az olasz, mind a magyar közösségek felszólaló képviselői szerint előrehaladás tapasztalható a területen, ennek ellenére a törvények által leírt és a terepen lévő gyakorlat között továbbra is igencsak nagy a különbség. A bizottság a témakörben úgy határozott, javasolja a kormánynak, továbbra is folytassa az intézkedéseket és a Nemzetiségi Hivatal egyeztető szerepével készítsen el programot a következő évekre. A bizottság egyben felhívja a kétnyelvű területeken élő olasz és magyar állampolgárokat, bátran használják anyanyelvüket ügyintézés közben. – Tomka Tibor 

(Népújság, 2019. december 4.)