A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Gyermeklapok népszerűsítése Temerinben
2020. szeptember 21., 08:37
A Magyar Nemzeti Tanács és a Magyar Szó szerkesztősége csütörtökön Temerinben folytatta a Mézeskalács, a Jó Pajtás és a Képes Ifjúság Trianon 100 című tematikus különszámainak népszerűsítését. A Magyar Szó lapkiadó Kft. a 2020 a Nemzeti Összetartozás Éve programsorozat keretében Magyarország Kormányának támogatásával jelentette meg a Jó Pajtás és a Képes Ifjúság különszámait. A Kókai Imre Általános Iskolába délelőtt ellátogatott Török Erna, a gyermeklapok szerkesztője, aki mintegy 380 Mézeskalácsot és Jó Pajtást vitt ajándékba az iskola tanulóinak. A Mézeskalácsot a 2. és 3. osztályosok között osztották ki, mivel az elsősök a beiskolázási csomaggal már megkapták a Mézeskalácsot. A 4–8. osztályosok a Jó Pajtás Trianon 100 című tematikus lapszámot kapták ajándékba. A gyermeklapok kiosztásának eseményén jelen volt Losoncz Dávid, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja, valamint Sziveri Béla iskolaigazgató. Mivel egészségügyi, biztonsági megfontolásból az osztályokat már a tanévkezdéskor két csoportra osztották, így váltásonként csak kevesen tartózkodtak az osztályokban, ott is egymástól kellő távolságra, minden padban csak egy tanuló. Török Erna, a gyermeklapok szerkesztője miután korosztályonként bemutatta az aktuális gyermeklapokat, kérte a gyerekeket, hogy ne hanyagolják el az újságolvasást, és küldjenek a szerkesztőségbe minél több saját alkotást, rajzot, fogalmazást, élménybeszámolót, eseményt az iskola életéből, amelyeket aztán meg is jelentetnek.

Losoncz Dávid lapunknak elmondta, hogy a Magyar Szó Lapkiadó Kft. társalapítójaként a Magyar Nemzeti Tanács minden évben igyekszik az anyalapot segíteni, kiadványait terjeszteni. – Most közvetlenül az iskolakezdés után igyekszünk a tanulóknak kiosztani a gyermeklapokat. Nyilván azzal a nem titkolt céllal, hogy olvasókat toborozzanak maguknak ezek a lapok. Olyan újságok jöjjenek létre, amelyek készítésében a gyerekek is részt vesznek, és évtizedek múlva is ugyanúgy megjelenjenek majd, mint most – hallottuk.

Megszólaltattunk néhány tanulót is a harmadik osztályból. Zsadányi Katarina: Lassan kinövök a Mézeskalács olvasásából. Szerintem nagyon jó újság, mókás és kalandos. Lehet belőle tanulni. Vígh Botond: Nagyon tetszik, hogy a Mézeskalácsban vannak kézügyességek, amelyeket igyekeztem kipróbálni. Hát… valamelyik sikerült, valamelyik nem. De nagyon szeretem őket. Bújdosó Tas: Én már eddig rengeteg könyvet olvastam, de a Mézeskalácsot még nem. Most kapom először, és azt hiszem, érdekes az újság és remélem, élvezni fogom az olvasását. A Képes Ifjúság ingyen számait a kiadó a középiskola magyar tanulóinak osztotta ki. (G. B.) 

(Magyar Szó, 2020. szeptember 18.)