A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Széles körű tevékenység, szerteágazó együttműködés
VMMI krónika
2018. február 26.
Évi közgyűlést tartott a nyolcvanéves, doroszlói Móricz Zsigmond MME

Megtartotta évi közgyűlését a 80 esztendős múltra visszatekintő, doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület. Király Szilárd elnök köszöntötte a részvevőket, vendégeket, majd egyperces néma felállással tisztelegtek az elhunyt tagok emléke előtt. Az ülés munkaelnökségének tagja volt Pelt Ilona (elnök), L. Móger Tímea (jegyzőkönyvvezető), Gellér Magdolna (hitelesítő tag). Király Szilárd az elnöki beszámolóban elmondta, az egyesület tavaly is megtartotta hagyományos programjait, évi közgyűlését, a leltárt, elkészítették az épület tűzvédelmi tervét, munkaakciókat szerveztek, tizedik alkalommal zajlott a halfőző verseny, továbbá hagyományos szüretbál, mulatós bál, nemzeti ünnepi megemlékezés, a Petőfi Sándor Általános Iskolával együttműködve karácsonyi műsor és a fúvószenekar 40 éves, az ifjúsági néptánccsoport 20 éves jubileuma szerveződött, a színjátszók pedig részt vettek az 50 éves Négyesfogat rendezvénysorozaton.
A Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően bővítették a konyhai eszközöket, és négy légkondicionáló berendezéshez jutottak. A helyi vállalkozók és mesterek segítségével javítási munkákat végeztek az ajtókon és az ablakokon, megjavították a kemencét, új polcot szereltek fel a konyhában, a vizesblokkot és az áramhálózatot is megjavították. Az elnök a tervekről elmondta, az egyesület ebben az évben ünnepli fennállásának 80. esztendejét, a jelentős évfordulóról a decemberi évzáró műsor keretében emlékeznek meg. Emellett megköszönte a magánszemélyektől, cégektől származó támogatást is, továbbá csoportvezetőként beszámolt az ifjúsági néptánccsoport munkájáról is. Megtudtuk, a húszfős csoport részt vett a szemléken, a Gyöngyösbokréta találkozón, országon belüli, továbbá magyarországi és horvátországi, felvidéki helyszíneken, hozzájárultak a helyi és régiós civil szervezetek munkájához, közreműködtek a rendezvényeiken.
Mészáros László titkár elmondta, az egyesület 851.063 dináros bevétellel, 783.962 dinár kiadással számolt. Ennek alapján az év végi számlamérleg 67.101 dinár. A kis- és középső néptánccsoport tevékenységéről Radics Leonóra csoportvezető számolt be. Megtudtuk, tizennégy gyerek táncol az összevont csoportban. Részt vettek és részt vesznek majd a szemléken, egyéb fellépési alkalmakat is megragadtak. Felléptek a gombosi Búcsúi Napokon, a Szent István-napi központi ünnepségen, Zomborban, az Interetno Fesztiválon, Szabadkán, vendégszerepeltek Kiskőszegen, és emelték a helyi hagyományos szüretbál fényét.
Csernicsek József a zeneszakosztály működéséről számolt be. Elmondta, a fúvószenekar kísérte a néptánccsoportokat, de felléptek önállóan is, például a Pécsről érkezett cserediákok ittlétekor tartott táncházi alkalmon, a szentkúti alapkőletételen, az Eszéki Magyar Napokon, a haraszti Őszi Napon, a Twins Band és a Haverock közreműködésével is. A fúvószenekar ünnepélyes, egész estét betöltő emlékműsorral, koncerttel ünnepelte 40 éves fennállását.
L. Móger Tímea az irodalmi szakcsoport munkáját ismertette. Elhangzott, György Máriának köszönhetően megszervezték a március 15-ei megemlékezéseket, a temetőkben a koszorúzást, az egyesületben az alkalmi műsort. Jó együttműködést ápolnak a bajai Cserkészek az Ifjúságért Alapítvánnyal. A Petőfi Sándor Általános Iskola tanulóinak és tanítóinak bevonásával részt vettek az alapítvány vers- és mesemondó versenyén. Egyes tagjaik tartottak – nem kizárólag a csoport szervezésében zajló – irodalmi programokat, könyvbemutatókat, versvándorlásokat, a Kuckó Gyermeksarok szervezésében, illetve támogatásával. Munkájukban sokat segít Szitás Mária művelődésszervező aktivitása. Tímea köszöntötte fel ünnepélyesen az egyesület által felterjesztett, Magyar Életfa díjban részesült Diósi János művelődésszervezőt, méltatva tevékenységét. Diósi úr ezt követően beszámolt az általa vezetett hagyományőrző csoport tevékenységéről. Elmondta, viseltbe öltözve, a falu múltját ismertetve rendszeresen részt vesznek a településre, a Szentkútra érkező turistacsoportok, néprajzkutatók, gyűjtők, televíziós forgatócsoportok fogadásában. A Nyári Napok alkalmával a kerékpártúrát tette tartalmasabbá János – a falu régi épületeit, helyeit érintő – múltidézése. A csoportban a legfiatalabbak a bölcsőkéző lányok és betlehemező fiúk. Ez utóbbi csoport Brindza Ildikó felkészítésében, Gellér Béla szülő és Cs. Tóth Gabriella Petőfi-ösztöndíjas kíséretében rész vett a debreceni Betlehemes Találkozón is. A csoport legutóbb a Kuckó Gyermeksarok támogatásában a maglódi Kárpát-medencei Magyar Találkozón járt, ahol az össznépi disznótoros alkalmával a hölgy tagok hájas kiflit sütöttek, a férfiak paprikást főztek. Diósi János a hála hangján elmondta, a maglódi Polgári Kör, az ottani egyházi képviselet, az Erdélyi Polgári Kör és a MagHáz könyvtára jótékonysági gyűjtést szervezett. Ennek köszönhetően a Móricz Zsigmond MME, azon belül is a hagyományőrző csoport, továbbá a Petőfi Sándor Általános Iskola részesült jelentős anyagi támogatásban. A színjátszókról Gellér Zoltán csoportvezető elmondta, rövid jelenetek bemutatásával részt vettek a Négyesfogat tavalyi és idei rendezvénysorozatán is. Reményeik szerint jövőre megpróbálkoznak egy többfelvonásos színdarab elkészítésével. A gyűlést közös vacsora és kötetlen beszélgetés zárta. (tra) (Magyar Szó, 2018. február 26.)