A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
A népzene összeköt
VMMI krónika
2018. november 6.
Népzenei találkozót tartottak Tornyoson

Az Ady Endre Művelődési Egyesület idén tizedszer szervezte meg népzenei találkozóját azzal a céllal, hogy közelebb hozza egymáshoz a népzene művelőit. A rendezvényen vajdasági és magyarországi néptáncosok, népzenészek és népdalénekesek egyaránt részt vettek. Meghívott vendégként jelen volt Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, valamint a tornyosi helyi közösség volt és jelenlegi elnöke, Matykó Árpád és Kis Bicskei Árpád. A helyi művelődési egyesület asszonykórusán, tamburazenekarán, valamint Csiribiri és Szarkaláb néptánccsoportjain kívül a találkozón bemutatkozott a csantavéri Mendicus tamburazenekara és ifjúsági tamburazenekara, a csókai Rákóczi férfikar, Pajor Tímea népdalénekes Moholról, a zentai Pöndöly asszonykórus, valamint Baji Endre és Gnädig Kornélia néptáncosok. Magyarországról föllépett a Deszki Népdalkör kísérőzenekarával, a nagymágocsi Nefelejcs népdalkör és Napraforgó citerazenekar, valamint a Harangláb együttes Zalaegerszegről.
Baji Endre néptáncost, néptánctanárt a művelődési egyesület néptánccsoportjairól kérdeztük. – A Csiribiri csoportban táncolnak a legfiatalabb gyerekek. Általában ugrós táncokkal kezdünk, most somogyi táncokat mutatnak be. A Szarkalábban felsősök és középiskolások táncolnak, ők már több tájegység táncaival megismerkedtek. Észrevehető, hogy manapság egyre népszerűbb a néptánc. A népzenéről, néptáncról beszélve sokan téves képet alkotnak, a lakodalmas muzsikával, a muskátlizenével azonosítják. Szerencsére az egyre szélesebb körű tájékoztatás, a szakemberek számára biztosított képzési lehetőségek egyre inkább a valós mederbe terelik a néptáncot. – Hozzátette, hogy a találkozó nagyszerű alkalmat teremt az ismerkedésre és a közösségépítésre.
A fellépő gyerekek hasonló élvezettel készültek a fellépésre. Kiemelték, hogy a próbákon nemcsak néptáncot tanulnak, hanem népdalokkal, népi játékokkal, a helyi népviselettel is megismerkednek. – Nagyon szeretek táncolni, régóta járok, és remélem, hogy még sokáig fogok. Nagyon szeretem a föllépéseket is – mondta Jázmin, aki a Csiribiri csoport többi néptáncos lányához hasonlóan a csoportos táncokat szereti a legjobban.
Dóczi Jusztina a nagymágocsi Nefelejcs népdalkör vezetőjeként és a Napraforgó citerazenekar tagjaként érkezett a találkozóra. A rendezvényben elsősorban a magyar néphagyomány életben tartására lát lehetőséget. – Kispiacra 2001 óta járunk, mert Kispiac és Nagymágocs testvértelepülések. Örömmel mondom, hogy a kapcsolatot a magyar népdal, a magyar népzene hozta össze. Itt találkoztunk először a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület népzenészeivel. Szerelem lett első látásra.
Tóth Ugyonka Frigyes, a művelődési egyesület elnöke elmondta, hogy a fellépők kiválasztásakor arra törekedtek, hogy változatos, színes és színvonalas műsort állítsanak össze. – Fontosnak tartjuk, hogy a fellépésekben ne csak a fellépő, hanem a néző is örömét lelje. – Hozzátette, hogy az egyesület már régóta szoros együttműködést ápol a meghívott fellépők egy részével, de vannak olyanok is, akik most először látogattak Tornyosra. A találkozót szervező egyesület munkájáról elmondta, hogy 1980-as újraalakulásuk óta folyamatosan tevékenykednek, elsődleges céljuknak a magyar néphagyományok megőrzését tekintik. (zs) (Magyar Szó, 2018. november 6.)