A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Önvallomás az „Urbánizmusról”
VMMI krónika
2018. november 9.
A szabadkai VM4Köz.Klub vendége Urbán András rendező volt

Tizenhét éves kora óta színházat csinál. Sikerei, színházfilozófiája és emberi bátorsága a régió meghatározó rendezőjévé tették. Ő Urbán András, aki már megkapta a Jászai Mari-, a Hevesi Sándor- és legújabban, a Bojan Stupica-díjat. Mi az, amit minden más színházi embertől eltérően lát? Mi színészvezetésének titka? Mit gondol a kortárs színházról? Léteznek-e szerinte sablonok, amik közé beszorítják az alkotókat? Erről és sok minden másról maga Urbán András mesélt, s azt osztotta meg a közönséggel, amit önmaga fontosnak tartott, hisz moderátora nem volt az estnek. A szabadkai VM4Köz.Klub csütörtöki estjén elhangzottakból csak pár mondatot ragadunk ki, s tudjuk, nem lehet teljes a beszámoló, mert egyik gondolat a másikból fakadt, s hiányos lehet az egyik mondta a másik nélkül.
Magáról az úgynevezett „Urbánizmusról” Urbán András ezt mondta: „Engem mindig úgy könyveltek el, meg úgy könyvelnek el, pláne a mi kis vajdasági magyar színházi világunkban, hogy az Urbán olyan más. Én viszont nem értem, miért lennék más, hisz szakmailag támasztom alá a mondanivalómat. A kollégák általában azt mondják a kérdésemre, hogy jó volt az előadás, volt benne kakaó, de nem abból a szempontból, ahogy te nézed. De hát én milyen szempontból nézem? Végül is csak egy szempont van, hogy az az előadás jó-e? Tehát, hogy érdemben beszél-e valamiről, megérint-e bennünket, vagy ha nem, miért nem?”
Urbán szerint nem mindig azt csinálhatta, amit akart volna, de végül is mindent úgy csinált, ahogy akarta: „Én azt gondolom, hogy sok fajta színház van. Engem sok minden érdekel és nem feltétlenül azzal foglalkoztam mindig, amivel szerettem volna. Sokszor nem én választom ki a darabokat, megrendelésre dolgoztam. Mármint a megrendelés arról szólt, hogy esetleg ebből csináljak előadást. Utána már minden az enyém volt. Nem rendezek úgy előadásokat, hogy azt valaki elképzeli és én megcsinálom. Engem érdekelt a színház formai kalandja. Engem valóban érdekelt az, hogy miből tevődik össze a színház, hogyan lehet úgy kommunikálni, amit esetleg nem lehet verbálisan megfogalmazni? Tizennyolc évesen úgy képzeltem el, hogy a színház összművészeti forma. Ma már úgy gondolom, hogy a színház az csak színház. Érdekes lenne egy laboratóriumot csinálni, hogy megtaláljuk, mi az, ami csak színház…”
A rendező szerint a színházak között a különbséget az jelenti, hogy kik játszanak az előadásokban: „Én azt gondolom, hogy a kortárs színház és a hagyományos, modern drámai színház alapvető különbsége, hogy az egyikben színész van, a másikba előadóművész játszik. Az alapvető különbség a kettő között, hogy a színész – sajnos – az alfája és az ómegája az úgynevezett alaknak. A kortárs színházban pedig mindig tudatos az előadó: tudja, hogy én itt vagyok, ti pedig ott vagytok. Ez az alappozíció és ebből indul. Van egy problémakör és azzal kezdünk foglalkozni.”
Végül a VM4Köz.Klub estjéről idézzük talán Urbán András egyik legelgondolkodtatóbb mondatát: „Vannak olyan színházak, amelyben még színész sincs, de hát megtörténhet az előadás. Például robotok is ütközhetnek, és az lehet az előadás. vagy a lámpák villoghatnak, és abból lehet előadás…” – Németh Ernő (Vajdaság MA, 2018. november 9.)