A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Prosperitati: Egy falunyi ház három év alatt
VMMI krónika
2018. november 12.
A magyar kormány által támogatott program révén újabb 182 család juthat házhoz

Újabb 182 vajdasági fiatal magyar család, illetve gyermekét egyedül nevelő szülő írhatta alá hétfőn délelőtt Szabadkán a házvásárlási támogatásról szerződést a Prosperitati Alapítvány képviselőivel. A kiosztott támogatás összege 215 millió dinár. Juhász Bálint ügyvezető elmondta, hogy lesz még egy kör, ugyanis 59 pályázat még elbírálás alatt van. – Fiatal párok és házaspárok, gyermeküket egyedül nevelő szülők pályázhattak. Ez kiemelten fontos nemzetpolitikai szempontból is, illetve azért fontos, mert ennek a leggyorsabb a hatása. Aki házat vásárol, az itt akar élni. Elkezdenek egy olyan tevékenységet az új házaikban, amivel a jövőben majd más pályázatainkra tudnak jelentkezni – mondta Juhász Bálint.
Pásztor István, a VMSZ elnöke az ünnepségen arról beszélt, hogy egész Vajdaság területéről érkeztek pályázatok, ami azt jelenti, hogy a fiatalok itt szeretnének maradni. Az elmúlt három évben egy falunyi, több mint 560 házat vásároltak már meg a Prosperitati segítségével. A többi területen nyújtott támogatásokat is beleértve viszont a sikeres pályázatok száma a mai nappal meghaladta a 10 ezret. – Hogy ezt a számot el sikerült érni, az nagymértékben köszönhető Magyarország Kormányának, ugyanis az igények kielégítése folyamatos volt, függetlenül attól, hogy a kezdetekkor mekkora keretösszeg lett jóváhagyva. Amikor a rendelkezésre álló keretet meghaladtuk, abban a pillanatban plusz forrásokat kaptunk. Úgy gondolom, hogy ez a nemzetpolitikai építkezésnek a legjobb bizonyítéka! A másik dolog, ami miatt ezt az impozáns számot sikerült elérni, az az itteni közösségnek az életereje. S ha van, ami értelmet ad a közösségi politizálásnak, akkor az az életerő, amit folyamatosan tapasztaltunk a vajdasági magyar közösség részéről.
Pásztor István elmondta, hogy kettős szándék vezérelte őket: – Egyrészt szerettük volna egzisztenciálisan megerősíteni a vajdasági magyar családokat, ezért támogattunk az elképzeléseket a mezőgazdaság területén és más szférákban is, ezért erősítettük meg a családi kis- és nagyvállalkozásokat. Ezért építettük az integrációs rendszert, s a szülőföldön maradás segítésének szándékával nyitottuk meg a házvásárlások lehetőségét. Egyfelől, azok, akik úgy döntöttek, hogy máshol próbálják folytatni az életüket, azok megpróbálták eladni a házaikat, másfelől azok közül, akik úgy döntenek, hogy itt akarnak boldogulni, sokaknak nincs fedél a fejük fölött. Eddig 560 ház megvásárlását segítettük, a mai nap 182 sikeres pályázóval írjuk alá a szerződést.
A VMSZ elnöke elmondta, hogy vannak sikeres pályázók az adai, antalfalvi, apatini, begaszentgyörgyi, csókai, kishegyesi, kúlai, magyarkanizsai, nagybecskereki, nagykikindai, óbecsei, szabadkai, szenttamási, temerini, topolyai, törökbecsei, törökkanizsai, zentai, zichyfalvi, zombori község területéről is. – Jóformán nincs tehát olyan szeglete Vajdaságnak, ahonnan nincsenek sikeres pályázók – mondta Pásztor István, aki sok boldogságot kívánt a családoknak az új házaikban.
Dr. Babity János szabadkai magyar főkonzul azt mondta, az alapítvány által végzett munka, a pályázatok értékelése, a tényleges szerződéskötések tekintetében, az egész vajdasági program az élen jár. Felhívta a családok figyelmét egy másik támogatási lehetőségre is: – Mivel 2018 a családok éve, s ez érvényes a határon túli magyar állampolgárságú családokra is, 2018. január 1-jétől a gyermekek után kérhető támogatási formák, tehát a fiatalok életkezdési támogatása vagy az úgynevezett babakötvény a határon túl született magyar állampolgárságú gyermekeknek is elérhető. Főkonzulátusunkon nap mint nap vannak ilyen kérelmek, de szeretnénk, ha többen jelentkeznének nálunk, hogy nagyobb számban tudjuk ezeket a támogatási formákat folyósítani itt is.
A zentai Papp Dániel és Anita 10 éve házasok. Közel van a település központjához a ház, amit megvettek. Kisebb-nagyobb felújítási munkálatokra van még szükség. Két gyermekük van, akik ugyancsak nagyon örülnek az új háznak. A kertben megterem majd a konyhában szükséges vetemény, egyébként mindkettőjüknek van saját munkahelye. Kovács Dávid és Valkai Kitty Tornyoson él. Sikerül egy szép házat vásárolniuk a falu szélén. Dávid szerint a sok gazdasági épülettel és nagy telekkel rendelkező ház pont nekik való. A 10 ezer euró, amit kaptak, kifutotta az árát. Kitty hamarosan befejezi az óvóképző főiskolát. Amellett mezőgazdasággal, állattenyésztéssel is foglalkoznak. A házvásárlás után nemsokára következhet az esküvő. – Németh Ernő (Vajdaság MA, 2018. november 12.)