A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Topolyán az 1944–1945-ös ártatlan áldozatokra emlékeztek
VMMI krónika
2018. november 14.
Az 1944 őszén elkövetett magyarellenes atrocitások áldozataira emlékeztek a topolyai Nyugati temetőben. Hetvennégy évvel ezelőtt ártatlan magyar emberek lettek a megtorlásáldozatai. A témáról azonban 1990-ig tiltott volt beszélni. Az események feltárása és az áldozatok azonosítása a mái napig nem fejeződött be. A Nyugati temetőben felállított emlékműnél a Magyar Himnuszt a Hétmező énekcsoport tagjai tolmácsolásában hallhatták a megjelentek. Ezt követően a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Auróra Beszédművészeti Műhelyének szavalói, Cservenák Csenge, Nagyidei Márk és Benei Rebeka mondott el egy-egy alkalmi verset, majd Tomik Nimród történész, a Vajdasági Magyar Szövetség Topolyai Helyi Szervezetének elnöke beszélt arról, valójában mi is történt 1944 őszén. Máig sem tudni pontosan az áldozatok számát, de 200-250 eltűnt személyről van szó, miközben mintegy 70 áldozatot sikerül név szerint azonosítani. Tomik arról is beszélt, hogy majdnem minden magyarok által lakott településen történtek atrocitások abban az időben. Sok helyen azonban, például Bácskossuthfalván és Bajsán, voltak olyan magyarok, akik ki mertek állni az ártatlanok védelmében. Sajnos Topolyán nem volt ilyen, ezért történhetett meg az ártatlanok megkínzása, kivégzése. Beszélt arról is, hol vannak feltáratlan tömegsírok.
Kovács László, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt Topolya-Kishegyes Körzeti elnöke alkalmi beszédében azt emelte ki, hogy azok, akik esetleg bármiben valóban bűnösök lehettek, addigra már régen elmenekültek. A kivégzett és bántalmazott áldozatoknak nem volt más bűne, mint hogy magyarok voltak. Fazekas Ferenc Tisza-menti főesperessel egy közös imát mondtak el az áldozatokért ezt követően a megjelentek. A Sarlós Boldogasszony nagytemplomban 1990 előtt is misét celebráltak az eltűnt személyek lelki üdvéért, amikor hivatalosan még nem lehetett kimondani, miről van szó. A kegyelet virágait elsőként a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Bábi Attila hivatalvezető helyezte el. A Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezetének nevében Plohl Edvin és Ivanics Zoltán alelnökök koszorúztak.
A topolyai önkormányzat koszorúját Kislinder Gábor polgármester és Szatmári Adrián községi tanácsos helyezte el. A Vajdasági Magyar Demokrata Párt nevében pedig Kovács László és Sípos Piroska koszorúzott. A topolyai Helyi Közösség képviseletében Jablan Anikó és Szatmári Mihály helyezte el a kegyelet virágait. A Vajdasági Magyar Szövetség Női, Nyugdíjas és Ifjúsági Fórumának topolyai szervezete nevében Paul Szikora Erzsébet, Márkus Zoltán és Lovra Balázs koszorúzott. A program a városi parkban folytatódott, a teniszpályánál koszorúztak és gyertyát gyújtottak a pálya alatti legnagyobb topolyai tömegsír áldozatainak emlékére. – Tóth Péter (Vajdaság MA, 2018. november 14.)