A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Nevelés a színház és a dráma eszköztárával – konferencia
VMMI krónika
2015. február 21.
Nevelés a színház és a dráma eszköztárával címmel rendezett konferenciát a Magyar Drámapedagógiai Társaság 2015. február 21-én Budapesten, a Marczibányi Téri Művelődési Központban. A szakmai konferencia megszervezésének célja az volt, hogy a drámapedagógiát munkájuk során eszközként használó, a drámás szemléletet magukénak tartó kollégák, szakemberek számára találkozási lehetőséget biztosítson. A színjátszás és a drámapedagógia területén már évtizedek óta építjük-működtetjük kapcsolatrendszerünket határainkon innen és túl. A legutolsó nagyobb rendezvényre – amelyen a különböző területeken elért eredményeket volt lehetőségünk áttekinteni, ahol aktuális helyzetképet vázolhattunk fel – 2010-ben került sor.
Eltelt nagyjából fél évtized.
Sok minden megváltozott körülöttünk. Mások a lehetőségek, könnyen lehet, hogy mások a célok is.
Arról, hogy hol tartunk, mit látunk fontosnak, kevésbé lényegesnek, értéknek, kerülendőnek, előremutató jelnek, a fejlődést akadályozó tényezőnek, teendőnek, megvalósítandónak stb. nos, többek között ezekről számolhattak be egymásnak a meghívott szakemberek.

A február 21-i konferencia területek és generációk találkozója is volt. Az idők során személyi változásokra került sor a magyarországi műhelyekben, nem voltak ettől mentesek a határon túli területek sem, és természetesen jelentős változások voltak a Magyar Drámapedagógiai Társaság tagságában, az utóbbi időkben pedig a vezetésében is. A rendezvényre meghívást kaptak azok, akiknek köszönhető a drámapedagógia magyarországi meghonosodása, akik húzták-vonták a drámapedagógia (és tolták Thália) szekerét hosszú-hosszú éveken át. Meghívást kaptak azok is, akikre újabb generációk képviselőiként tekinthetünk: napjaink aktív drámapedagógusai, színházi nevelői, művészeti csoportvezetői. Ismerkedhettek/újra találkozhattak azok, akik a megváltozott jelentésű és jelentőségű határokon innen és túl, de hasonló célok érdekében dolgoznak.

A program az alábbi volt:
• konferencianyitó – közös lazító, ismerkedő játéktréning Körömi Gáborral;
• Debreczeni Tibor, a magyar drámapedagógia meghatározó alakjának előadása múltról, jelenről, fennmaradó értékekről;
• műhelymunka – a jelenlegi helyzet értékelése, problémák, hiányosságok feltérképezése;
• munkaebéd;
• a határon túli területeken végzett munkáról szóló rövid ismertetők;
• műhelymunka – megoldások keresése, javaslatok összegzése.

A konferencián Vajdaságot Intézetünk munkatársai, Hajvert Lódi Andrea drámapedagógus és Varga Tamás színművész képviselték.

A rendezvény támogatója a Nemzeti Kulturális Alap volt.