A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Hangszeres népzenei továbbképzés tamburásoknak
2017. március 11., 13:10
A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet a budapesti Hagyományok Háza segítségével továbbképzést szervez a tambura hangszercsalád népzenészei részére. Ezzel a programmal a vajdasági és a volt Jugoszlávia területén működő népzenei együtteseket, tamburazenekarokat szólítjuk meg, játéktechnikájuk csiszolását az egységes, szép tamburazenekari hangzásuk segítését tűztük ki célul. Együttműködő partnereink a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium valamint a Thurzó Lajos Művelődési – Oktatási Központ.
Hangszeres népzenei továbbképzés tamburásoknak A Délvidéken néhány évtizeddel ezelőtt minden magyarlakta településen működtek tamburazenekarok és a tambura hangszercsalád tagjaiból álló, más hangszerekkel (hegedű, klarinét, harmonika, cimbalom) együtt megszólaló parasztbandák. Ezek szolgáltatták a zenét a közösség táncain, mulatási és éneklési alkalmain. A zenészek többnyire iparosok és földművesek voltak, akik általában zeneileg képzett tanároktól sajátították el a hangszeren való muzsikálást zenei pályafutásuk kezdetén.

A képzésen bácskai népdalokat tanulhatnak az érdeklődők.
Prímtamburát, valamint basszprím és tamburacselló szólamokat Csurai Attila, a bajai Danubia Alapfokú Művészeti Iskola tambura tanára oktat, aki a Nyíregyházi Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi pengetős tanszakán szerzett tanári diplomát. A tamburakontrát és a nagybőgőt pedig zenésztársai Busi Béla és Csurai Milán, a Danubia Tamburazenekar zenészei tanítják, akik jó ismerői a magyar népdalok stílusos kíséretének tamburákon.
A foglalkozásokat a Zentai Alkotóházban és a Thurzó Lajos Művelődési – Oktatási Központ termében tartjuk 2017. március 11-én és 12-én. Mindkét napon a foglalkozások délelőtt 10 órakor kezdődnek. A képzésre jelentkezés feltétele minimális hangszeres előtudás és maximális akarat és lelkesedés.
Hangszert mindenki hozzon magával!
Étkezést a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium étkezőjében, szállást pedig a kollégiumában korlátozott számban biztosítunk.
A programon való részvétel ingyenes.

Jelentkezési határidő 2017. március 3.

Bővebb információ és jelentkezés Juhász Gyulánál, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet népzenei munkatársánál a 064/23 01 205-ös telefonszámon, vagy a gyula@vmmi.org e-mail címen.
Jelentkezési lap a mellékletben, amit kérünk kitöltve visszaküldeni.

Mellékletek: