A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Nyári ajánló
2010. június 17., 13:16 (4. szám)
Nyári ajánló
Kedves Olvasó!

Ön a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet hírlevelét olvassa.

MAdT – a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Tábora. Még ezen a héten lehet jelentkezni.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet harmadik alkalommal szervezi meg szakmai táborát, melynek lakói három színjátszó és egy rendezői csoportban dolgoznak. A hét nap gálaműsorral végződik, ahol minden csapat megtartja műhelybemutatóját, amelyet a csoportvezetők irányítása és rendezése alatt valósítanak meg. Csoportvezető tanárok: Táborosi Margaréta színművész (Újvidék), Csernik Árpád színművész (Szabadka), Gyombolai Gábor színész-drámatanár (Budapest), Perényi Balázs drámapedagógus (Budapest). A csoportfoglalkozások mellett a szakmai tábor résztvevői tematikus műhelymunkákon vesznek részt. A beszédtechnikát Fort Krisztina beszédtanártól (Budapest) sajátíthatják el, a mozgástréningeket pedig Vig Ágnes mozgástanár (Budapest) vezeti. Az idei évben a rendezői csoportba is várunk színjátszókat, akik a rendezői csoport segítségére lennének.

A tábor időpontja: 2010. július 25. – 2010. augusztus 1. (Érkezés: július 25-én, vasárnap délután öt óráig.)
Helyszín: Zenta, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Thurzó Lajos Közművelődési Központ és a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium épülete.
Színjátszó csoport: alsó korhatár 15 év, felső korhatár 32 év. Rendezői csoport: alsó korhatár 18 év, felső korhatár nincs.

Jelentkezési határidő: 2010. június 20.
Jelentkezni Lódi Andreánál lehet az andrea@vmmi.org villámposta címen és a 062-84-96-029-es telefonszámon.

Jelentkezési lapért és több információért kattintson ide.

XXII. Szép Szó tábor a versek kedvelőinek

A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete idén nyáron is megszervezi hagyományos tehetséggondozó műhelyét a kishegyesi Kátai tanyán augusztus 15-től 22-ig. Fő munkaidőben a táborban három csoportban folyik a munka, minden korcsoport elkészít egy-egy produkciót, melyet a gálán bemutatnak a szülőknek, az idősebb korosztály pedig tájolni is fog vele. Csoportvezetők lesznek: Lódi Andrea drámapedagógus (Bácsfeketehegy), Fekete Ágnes drámajátékvezető, Kaleidoszkóp- és Illyés Gyula-díjas versmondó (Bácsfeketehegy) és Pataki András rendező, előadóművész (Győr). A táborvezető Hajvert Ákos tanító. Délelőtt beszédtechnikai foglalkozások folynak Pál Ágnes logopédus-gyógypedagógus vezetésével, délután egyéni versfelkészítés lesz Krekity Olga Radnóti-díjas versfelkészítő tanárral, esténként pedig közös programok várnak a táborlakókra.

A szervezők várják a 11 és 25 év közötti fiatalok jelentkezését Vajdaság minden részéről.
A jelentkezési határidő 2010. augusztus 1.
Jelentkezni és érdeklődni lehet Barta Júliánál (tel.: 024/738-003, cím: Lenin u. 29., 24323 Bácsfeketehegy), vagy Hajvert Ákosnál (tel.: 064/3050966, e-mail: hajverta@gmail.com; vmve.versmondo@gmail.com).

Még több tábor.

Árvízi építőtábor – Felhívás a Vajdasághoz

Egri Sándor, a Kárpátok-Tisza Nemzetközi Fejlesztési Szövetség elnöke Együtt a helyreállításban, az újjáépítésben címmel kiemelten a vajdasági fiatalokhoz és a civil szférához címezte levelét, amelyben a nyári építőtáborba hív meg minden segítenivágyót. A levél itt olvasható.

Felhívás a IX. Vajdasági Szabadegyetemre

A Vajdasági Ifjúsági Fórum (VIFÓ) pályázatot hirdet 18–35 év közötti vajdasági magyar (itthon vagy Magyarországon tanuló) egyetemi és főiskolai hallgatók, valamint felsőfokú végzettséggel vagy minimum érettségivel rendelkező fiatalok, és fiatal vállalkozók részére, amellyel a IX. Vajdasági Szabadegyetemre nyerhetnek felvételt, amelyre július 1. és 4. között kerül sor Kishegyesen. Jelentkezési határidő június 25. Jelentkezési lap és még több információ a VIFÓ oldalán.

A karaván lassan az óhajtott révbe jut… – Az ungvári Együtt és a pozsonyi Szőrös Kő folyóiratok felolvasókörútja

A lendvai Muratáj decemberi, a kolozsvári Korunk márciusi és a csíkszeredai Székelyföld című irodalmi folyóirat vajdasági felolvasókörútja után az ungvári Együtt című irodalmi, művészeti, kulturális folyóirat és a pozsonyi Szőrös Kő című irodalmi, művészeti, kritikai lap munkatársai látogatnak el hozzánk, a Vajdaságba. 2010. június 16-a és 20-a között vendégünk lesz Felvidékről Balázs F. Attila író, költő, műfordító, szerkesztő, a Szőrös Kő kiadója, Haraszti Mária író, költő, műfordító, előadóművész és Hudák Katalin költő, verséneklő, szerkesztő, továbbá Kárpátaljáról Dupka György költő, közíró, az Együtt felelős kiadója, igazgatója és Zubánics László író. A teljes cikk.

A Tanyaszínház idei turnéja július 20-án indul

A Tanyaszínház társulata idén A falu rossza című előadással Vajdaság huszonhat településére látogat el július 20. és augusztus 15. között. A darab rendezője Táborosi Margaréta. Koreográfus: Kiss Zsélykó. A 2010-es útvonalról itt tájékozódhat.

Rövid beszámoló a – sok közül az egyik – májusi programról

Rendhagyó könyvbemutatók – Nagykikindára és Magyarkanizsára utazott a két műkedvelő színjátszóknak szóló kötet

Egymásra figyelve, közben önmagunkra rádöbbenve készségeinket fejleszteni, miközben valóban jól érezzük magunkat. A visszajelzésekből és a lelkesedésből a fenti mondat kerekedett ki a két nap végére mindkét helyszínen, ahol a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI) képzése folytatódott, amelynek célja ezúttal a két megjelent szakmai kiadvány – Brestyánszki Boros Rozália Színházi alapok amatőröknek és Perényi Balázs Improvizációs gyakorlatok – kézbeadása volt.
Magyarkanizsán az Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesületben május 21-én, Nagykikindán az Egység Művelődési Egyesületben pedig május 22-én beszélt kötetéről Brestyánszki Boros Rozália, a szabadkai Népszínház dramaturgja, az évente más-más településen megtartott színjátszó találkozó zsűritagja és tartott tréninget Perényi Balázs budapesti drámapedagógus, az (nálunk) első színjátszó–rendező táborok és képzések szakmai vezetője. Mindkét szerző ismeri a vajdasági színjátszó mozgalmat, folyamatosan együtt gondolkodnak a VMMI-vel és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséggel, amely természetesen e két nap során is jelen volt és segítette a program lebonyolítását. A két tréning-nap koordinátora és a kötetek szerkesztője Lódi Andrea, a VMMI drámapedagógusa volt. A teljes cikk.

Még több rendezvényt, felhívást és pályázatot weboldalunkon talál – www.vmmi.org

Várjuk programjaikat és a még nem regisztrált szervezetek adatlapjait! Csatlakozzon Ön is a vmmi.org oldalhoz, ahol művelődési és művészeti programokat, ismeretanyagot, adatbázisokat, segédanyagokat, a vajdasági katalógust és számos információt érhet el! Sőt, ha segít nekünk saját rendezvényeiről, közösségéről is olvashat!

Tartalmas, és kulturális kikapcsolódásokban gazdag nyarat kívánunk!
VMMI