A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
A magyar kultúra napjának vajdasági központi ünnepsége Zentán
2019. február 11., 09:53
A magyar kultúra napjának vajdasági központi ünnepségét múlt pénteken Zentán tartották meg. Az eseményhez kapcsolódott a Kárpát-medencei Kulturális Fórum és másnap a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal. A rendezvényen a HMDK is képviseltette magát Prosszer Horvatin Szanella titkár és Micheli Tünde személyében.

Kárpát-medencei Kulturális Fórum

A fórumot egykor Dudás Károly, Szöllősy Vágó László és Hajnal Jenő ötletei alapján hívták életre, azzal a céllal, hogy minden év elején találkozzanak és egyeztessenek a Kárpát-medencéből érkező magyar művelődési intézmények vezetői, összehangolják az éves programokat, és terveikről beszéljenek. Az idei rendezvény vendégeit Gondi Martina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója és Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség vezetője köszöntötte. Majd Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős államtitkára, Hajnal Jenő magiszter, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója és Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Kiemelt Programok Igazgatósága vezetője szólalt fel.

Kelemen László

Potápi Árpád János előadásában a 2018-as év legfontosabb nemzetpolitikai eredményeiről beszélt és az idei évi terveket ismertette. Szólt a tematikus évekről – a családok éve volt a tavalyi év, és kiemelt emlékév volt a Mátyás király-év. Az idei év a gyerekek éve lesz, ugyanakkor Rákóczi-emlékév is. Magát a Kárpát-medencei Kulturális Fórumot is a II. Rákóczi Ferenc-emlékév jegyében hirdették meg. Hangoztatta, hogy a következő kormányzati időszakban a célkitűzések között a legfontosabb helyen az identitáserősítés, a családok támogatása és a folyamatos gazdaságfejlesztés szerepel. Mindezeknek együttesen köszönhető, hogy „gyarapodó magyar közösségekről beszélhetünk majd a Kárpát-medencében” – értékelt Potápi.

Átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elismeréseit

A kulturális fórum után rendezték meg a magyar kultúra napjának vajdasági központi ünnepségét, amelynek fénypontjaként átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Magyar Életfa díját, Aranyplakettjét és Plakettjét, továbbá kihirdették a Vajdasági Szép Magyar Könyv 2018 című pályázat eredményét is. Mindig voltak olyan magyarok, akik éltették, formálták és alakították a kultúrát, és ezáltal az fenn tudott maradni, így továbbadható gyermekeinknek és unokáinknak – hangsúlyozta Potápi Árpád János ünnepi beszédében.


Hajnal Jenő

Mint rámutatott, hagyománnyá vált, hogy ezen az évfordulón a Kárpát-medencei magyar kulturális szervezetek képviselői összegyűlnek Zentán, hogy együtt vitassák meg a magyarság helyzetét, együtt gondolkodjanak a közös jövőről. „Ez a minden szempontból egyedülálló rendezvény üzen még valamit: magyar kultúra ma nincs, és soha nem is lesz minélkülünk” – hangsúlyozta. „Mi, magyarok jól tudjuk, mert a történelem viharos évszázadaiban megtanulhattuk, hogy a magyarság megmaradása nem magától értetődő, szükségszerű fejlemény, nem szerencse dolga, hanem vállalások és cselekedetek eredménye” – mondta Potápi Árpád János.

Potápi Árpád János

Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke ünnepi beszédében a magyar kultúráért síkraszálló egyesületek aktivitását méltatva hangsúlyozta: Az, hogy itt lehetünk ma együtt, Kárpátalja, Felvidék, Erdély és a Partium, Muravidék, Baranya, Szlavónia, hogy ismét itt vagyunk egymásnak és egymásért a Macedóniában, Bosznia-Hercegovinában és a Boszniai Szerb Köztársaságban élő nemzettársaink, hogy az anyaország részéről a Nemzetpolitikai Államtitkárság, az NMI Művelődési Intézet, a Hagyományok Háza, a Rákóczi Szövetség, a Magyarság Háza, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa és itthonról megannyi intézmény és legfőbb érdekképviseleti szervezeteink, mindez elveink és egymásnak tett ígéreteink követésében még szilárdabbá tesz mindnyájunkat.

Sutus Áron

A pénteki rendezvényen átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által alapított életmű- és pályadíjakat. A programot a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közösen valósította meg.

Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal

A határon túli magyar közösségek közművelődési tevékenységének mára kialakult intézményi háttere 2008 szeptemberében jött létre, s azóta a Kárpát-medencei magyarság közművelődési életének fontos fórumává vált. A Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztalt a közös múlt és az egységesülésre törekvő jelen újragondolásának szándékával a felvidéki Csemadok Művelődési Intézete, az erdélyi EMKE – Közép-erdélyi Magyar Művelődési Intézet, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet, a muravidéki Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet hozta létre.

A zentai találkozó célja a Kárpát-medencei magyar kulturális ernyőszervezetek és intézetek 2019. évi közös feladatainak megfogalmazása volt. – Fontosnak tartjuk, hogy a Kárpát-medencei magyarság közművelődési életének jeles fórumán a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége is részt vegyen. Az ilyen összejöveteleken meg tudjuk beszélni a kulturális intézmények, szervezetek képviselőivel az együttműködési lehetőségeket, megoszthatjuk egymással tapasztalatainkat. Ezúttal egy, a Drávaszöget, Szlavóniát, Muravidéket is érintő magyarságkutatásról is egyeztettünk – mondta Prosszer-Horvatin Szanella.

(MTI, Új Magyar Képes Újság, 2019. február 1.)