A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Horvát börtönben töltötte az éjjelt Ivica Todorić
VMMI krónika
2018. november 9.
Megérkezett a zágrábi repülőtérre Ivica Todorić, Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor volt tulajdonosa – közölte az N1 horvát hírcsatorna szerdán este. A londoni legfelsőbb bíróság még október 25-én döntött a kiadatásáról. Todorićot brit rendőrök is elkísérték Horvátországba. A repülőgép tíz perccel 21 óra előtt landolt a zágrábi reptéren. Az üzletembert érkezésekor a horvát hatóságok előzetes letartóztatásba helyezték, és azonnal a horvát fővárosban található remetineci börtönbe szállították. Todorić és két fia, Ante és Ivan még azelőtt elhagyták Horvátországot, mielőtt letartóztathatta volna őket a horvát rendőrség. Utóbbi kettő később visszatért Zágrábba, és jelentkezett a hatóságoknál kihallgatásra. Ők most szabadlábon védekezhetnek.
A horvát ügyészség (DORH) tavaly októberben adott ki Todorić ellen nemzetközi elfogatóparancsot. Horvátország egykor legbefolyásosabb üzletembere felkerült az Europol legkeresettebb bűnözőinek körözési listájára is. A 2016-ban csődközelbe jutott Agrokor konszolidált pénzügyi jelentéséből ugyanis kiderült, hogy a konszern éveken keresztül meghamisította könyvelését úgy, hogy több banki kölcsönt is tőkeként könyvelt el, és ezzel félrevezette a pénz- és hitelminősítő intézeteket. A zágrábi megyei ügyészség továbbá azzal vádolja az üzletembert, hogy törvénytelenül tett szert több mint egymilliárd kuna (130 millió euró) haszonra.

Todorić nem sokkal Londonba érkezése után feladta magát a brit rendőrségen – éppen egy évvel ezelőtt –, és százezer font óvadék ellenében mindvégig szabadlábon védekezhetett. Todorić angol ügyvédei azzal érveltek a kiadatása ellen, hogy az Agrokor tulajdonosa politikai leszámolás áldozata, és Horvátországban nem kapna tisztességes jogorvoslatot, a Westminster Magistrates' Bíróság azonban ezeket az érveléseket elutasította. Todorić egyelőre vizsgálati fogságban marad, de horvát ügyvédei már fellebbeztek a döntés ellen. A mamutvállalat elkerülte ugyan a csődöt a tavaly áprilisban, a parlament által gyorsított eljárásban elfogadott törvény miatt, amely lehetővé teszi stratégiai cégeknek, hogy az államtól rendkívüli igazgatási eljárást kérjenek, de a folyamatot számos botrány övezte. Időközben lemondott a kormány által az Agrokor élére kinevezett rendkívüli kormánybiztos, valamint Martina Dalić volt gazdasági miniszter is. Utóbbi könyvet is írt az esetről, Agrokor: a haveri kapitalizmus összeomlása címmel, amelynek nemrég volt a bemutatója. (MTI, Magyar Szó, 2018. november 9.)