A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
XVIII. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok
A Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénye
2011. augusztus 28. 11:00, Szent Illés római katolikus templom, Kanizsamonostor
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség jogelődje, a Vajdasági Magyar Kultúrszövetség több mint fél évszázaddal ezelőtt szervezte meg Palicson a vajdasági magyar művelődési egyesületek és intézmények, kulturális és művészeti alkotók első találkozóját.

A palicsi Magyar Ünnepi Játékok – ez volt a rendezvénysorozat hivatalos neve – nálunk egyedülálló, és mind a mai napig megismételhetetlen ünnepe volt egy nemzeti kisebbség kultúrájának. A politikai klíma változásai folytán ilyen méretű rendezvényre többé nem kerülhetett sor. Mi több: a Kultúrszövetséget is felszámolták, a nemzetiségi egyesületeket pedig nemkívánatosnak nyilvánították és fúzióra kényszerítették más nemzetiségű egyesületekkel, amelyek viszont a saját nyelvüket, kultúrájukat, hagyományaikat ápolták (volna).

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség megalapításától, 1992-től kezdve az ünnepi játékok újraélesztésén munkálkodott, alkalmazkodva a megváltozott társadalmi és kulturális körülményekhez. ĺgy született meg a vajdasági magyar kultúra legtömegesebb, legváltozatosabb és legmutatósabb rendezvény-sorozata, a VAJDASÁGI MAGYAR ÜNNEPI JÁTÉKOK, amely lehetővé teszi a kulturális és művészeti mozgalom minden műfaja: a zenei és tánc-folklór, az irodalom, a színjátszás, a film/video- és képzőművészet, a vers- és prózamondás, a szórakoztató és kórusmuzsika egyéni és közösségi csúcsteljesítményei számára a bemutatkozást.

Évekig tartott a legmegfelelőbb szervezési formák kimunkálása, amíg eljutottunk a jelenlegi szervezési modellhez: a megnyitó ünnepséget valamely jeles történelmi vagy művelődéstörténeti helyen szervezzük meg – korábban Zenta, aztán Aracs, majd Bács, Versec, Titel, Törökkanizsa, Újvidék, Horgos, Szilágyi, Csantavér: az egykori Hunyadi-birtok, majd Ada, tavaly Horgos és Magyarkanizsa volt, idén pedig Kanizsamonostor a megnyitó ünnepség színhelye.

Az idei Ünnepi Játékok témája Liszt Ferenc születésének 200. és Lányi Ernő születésének 150. évfordulója.


XVIII. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok műsora