A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
V. Dráma-Játék-Iskola
2017. október 10., 12:22
Módszertani találkozó és élményszerű drámapedagógiai szakmai nap óvónőknek, tanítóknak, tanároknak, pedagógusoknak, gyermek- és diákszínjátszó rendezőknek.
V. Dráma-Játék-Iskola A szakmai napon az érdeklődők neves budapesti és hazai szakemberek segítségével szerezhetnek újabb tapasztalatokat a drámapedagógia eszközrendszerének használatáról, működéséről, felhasználási lehetőségeiről. Óvodás, alsós és fölső tagozatos gyerekekkel láthatnak bemutató órákat, ahol a foglalkozásvezető egy-egy, az adott korosztályt érintő problémát jár körül a gyerekekkel, és velük együtt keresi a lehetséges válaszokat – tanórai vagy attól tágabb időintervallumban. Ismét lesznek saját élményű foglalkozások, ahol maguk a pedagógusok lépnek a játszók szerepébe – újabb játékokat, gyakorlatokat próbálhatnak ki és sajátíthatnak el, aktív résztvevőként.

A foglalkozásokat vezetik:

Bagaméry-Nagy Orsolya, Bori-Fekete Ágnes, Bori Viktor, Hajós Zsuzsa, Körömi Gábor, Mácsai Mónika és Patonay Anita drámapedagógusok, színész-drámatanárok.

Közreműködnek a helyi Péter Pán Iskoláskor Előtti Intézmény óvodásai és a Nikola Đurković Általános Iskola diákjai.

PROGRAM

BEMUTATÓ ÓRÁK
 
9.00–10.30, nagyterem
Lompos farkas, fekete
Mácsai Mónika óvónő, drámajáték-vezető drámafoglalkozása iskolaelőkészítős csoporttal
Játék a korlátozásról, korlátokról. „Kell a gyereknek a korlát… de a felnőttnek is. A felnőttek zöme ösztönösen érzi, hogy korlátokat felállítani helyes dolog, de ha cselekvésre kerül a sor, igen sokan elbizonytalanodnak. Mindenki ‘csak’ jót akar a gyereknek...” Vekerdy Tamás
A foglalkozás egy témát körüljárva mutat lehetőségeket a drámapedagógia használatáról az óvodás korosztálynál. A foglalkozást szakmai beszélgetés követi.

10.30–13.00, nagyterem
A sziget
Körömi Gábor magyar-történelem szakos tanár, drámapedagógus bemutató foglalkozása hatodikosokkal
Vilagtervezős drámaóra, egy kis fordulattal. Az első órában felépítünk egy képzeletbeli országot, ami a második órában sajnos veszélybe kerül…
A 120 perces foglalkozás egy akuális társadalmi kérdést jár körül a diákokkal, melynek során a diákok is és a tanár is szerepbe lépnek annak érdekében, hogy a problémát mélyebben is megérthessék. Így válik lehetővé az előítéletek megkerülése, a közös gondolkodás és a lehetséges válaszok létrehozása. A foglalkozást szakmai beszélgetés követi.

14.00–15.15, nagyterem
Az üres virágcserép
Bori-Fekete Ágnes magyar- és drámatanár bemutató órája negyedikesekkel – Egy koreai népmese feldolgozása drámás elemekkel az irodalom tantárgyon belül 45 perces órakeretben.
„Sokszor merül fel kérdésként, hogy mennyire áll közel a tantervben foglalt tudástartalom a diákok jelenéhez, érzés- és gondolatvilágához. Gyakorló irodalom és nyelvtan tanárként naponta alkalmazom a drámapedagógia eszközeit, hogy segítségükkel diákjaim kapcsolódási pontokat találjanak a tananyag és a saját világuk között. Lehetőségeket kínálok számukra az élmény alapú, személyes tapasztalat útján megvalósuló tanuláshoz.”
Ez az óra a következő kérdések mentén dolgozza fel a koreai népmesét:
Az igazság vagy a hazugság virágait nevelgetjük? Indokolt-e (s ha igen, milyen esetben) a kegyes hazugság? A vágyaim elérése érdekében mennyire lehetek őszinte a világban?

SAJÁT ÉLMÉNYŰ FOGLALKOZÁSOK

9.00-10.30, kisterem
4 vagy 44? Nem probléma

Bagaméry-Nagy Orsolya színész-drámatanár saját élményű játéksora
Az utóbbi időben több pedagógus is szembesül a kislétszamú osztályok problematikájával. Mit lehet játszani 5 gyerekkel? És mit akkor, ha az utolsó pillanatban derül ki, hogy a gyerekek létszáma megsokszorozódott? A rendelkezésünkre álló időben ezekre a nehézségekre igyekszem megfelelő játékokat mutatni, átadni, hogy ne legyen többé probléma, hogy 4-en vagy 44-en vesznek részt az órán.

10.30-13.00, kisterem
Ismerem – Megismerem
Bori Viktor színész-drámatanár saját élményű gyakorlatsora
Az ön- és társismereti játékok segítségével és helyes alkalmazásával lehetősé nyílik arra, hogy a diákok védett környezetben fogalmazzák meg magukat és társaikat. A gyakorlatok segítéségével feltárhatunk problémákat, megismerhetjük diákjainkat, akik a játékok során közel kerülhetnek egymáshoz, erősítve ezáltal a közösséget és a közösség- egyén minőségi viszonyát.
A saját élményű, részvételen alapuló foglalkozás során olyan gyakorlatok szerepelnek, melyek egy diákközösségben is alkalmazhatóak, osztályfőnöki órán, napköziben, kollégiumi foglalkozásokon, táborokban vagy akár tanóra keretein belül.

14.00-16.45, kisterem
Képzavar
Patonay Anita színész-drámatanár saját élményű drámaórája
Egy két és fél órás, igazi elmélyülést lehetővé tevő drámaóra a felelősségről. A történet egy olyan lànyról szól, aki keresi önmagàt, de falakba ütközik. Mik ezek a falak és mit lehet ezzel kezdeni, az a történet során kiderül.
Alapvetően 7-8.osztályos fiatalok témàja, de ezúttal a felnőttek lehetnek az élmény részesei.

15.15-16.45, nagyterem
Csináljuk együtt!
Hajós Zsuzsa színész-drámatanár saját élményű gyakorlatsora
Hogyan tehetjük közös élménnyé a tanulást? A foglalkozáson osztálytermi gyakorlatokat ismerhetnek meg a résztvevők a fiatalok motiválására és aktivizálására, az inspiráló kérdésfeltevésre, a meglévő tudás előhívására.

Szervezők: a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
Támogatók:
Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság
Szekeres László Alapítvány / Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

A rendezvény időpontja: 2017. október 28., szombat, 9.00-től 16.45-ig.
Helyszín: a bácsfeketehegyi Kultúrotthon emeleti termei. (JNH u. 24.)

Részvétel előzetes bejelentkezés útján lehetséges IDE kattintva az űrlap kitöltésével. 
Jelentkezési határidő: 2017. október 23., hétfő

Bővebb információt kaphatnak  Varga Tamástól, 062/566-213, tamas@vmmi.org, és Hajvert Lódi Andreától a 062-84-96-029-es telefonszámon is.