A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Saul fia egy héten át Szabadkán
2016. február 18., 14:29
A legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjjal kitüntetett Saul fia című magyar filmdrámát tűzi műsorára ma és a következő hat estén a szabadkai Szabadegyetemen működő Eurocinema mozi. Nemes Jeles László rendezése eddig már több elismerésben és jelölésben részesült, elnyerte a 2015-ös cannes-i fesztivál nagydíját, s a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára esélyes művek kilenc alkotásra szűkített listáján is szerepel.
Saul fia egy héten át Szabadkán
A szokványos, többnyire esztétizáló alkotások kliséivel szakító, autentikus dokumentumokon alapuló film csupán háttérnek használja a holokauszt témáját. Cselekménye 1944. október 7-8-án játszódik Auschwitz-Birkenauban a Sonderkommandók lázadása idején. Elképzelt főhőse, Saul Ausländer magyar zsidó rab másfél napját mutatja be, aki az egyik krematórium Sonderkommandójának tagja. A tábor többi tagjától hermetikusan elzárt, saját kivégzésüket is minden pillanatban váró munkásokat a nácik arra kényszerítik, hogy részt vegyenek a tömeges megsemmisítés áldozatainak elégetésében és hamvaik szétszórásában. Saul az egyik halott gyermekben saját fiát véli felismerni, ezért elhatározza, megkísérli a lehetetlent: megmenti a gyermek testét az elhamvasztástól, felveszi a kapcsolatot egy rabbival, akivel együtt a hagyományoknak megfelelően, titokban eltemetheti és érte egy kaddist mondathat el. Közben a Sonderkommando tagjai fellázadnak, lerombolják a krematóriumot, ám Saul mindebben nem vesz részt, menekülés helyett megszállottan csak azzal törődik, hogy tervét végrehajtsa és fiának, akiről életében nem tudott gondoskodni, megadja a végtisztességet.

A 107 perces magyar filmdrámát február 18-a és 24-e között minden este 19 órakor tűzi műsorára az Eurocinema mozi. A belépőjegyek ára 200 dinár.