A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Felhívás – Négy határon át vetélkedő
2018. október 22., 12:41
A Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal alapítói interaktív, honismereti, többfordulós Kárpát-medencei vetélkedőt hirdetnek felső tagozatos diákoknak a külhoni értékek megismertetéséért és őrzéséért, valamint az értéktárak bővítéséért.
Felhívás – Négy határon át vetélkedő Kicsoda?
A Négy határon át vetélkedőt a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal alapítói közösen szervezik:
• a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet (Dunaszerdahely),
• a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (Zenta),
• a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (Lendva),
• az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (Kolozsvár),
• valamint az NMI Művelődési Intézet (Budapest),
• és az Erdélyi és a Kovászna Megyei Értéktár Bizottság (lebonyolító: Kovászna Megyei Művelődési Központ).

Mit csinál?
Négy határon át névvel interaktív, honismereti, többfordulós Kárpát-medencei vetélkedőt hirdet a külhoni értékek megismertetéséért és őrzéséért, valamint az értéktárak bővítéséért.

Miért?
Azzal a céllal, hogy közelebb hozza a Kárpát-medencei határon túli értékeket, emlékhelyeket, személyiségeket a határon túli régiókban és az anyaországban élő nemzedékek számára.

Hatása…
A résztvevőknek e program által megerősödik a nemzeti öntudatuk, új kapcsolatokra tesznek szert, folyamatos közreműködésre késztetik őket, értékeket őriznek, teremtenek, ismernek meg és fogadják el másokét.

Célcsoport
A külhoni (vajdasági, felvidéki, muravidéki és erdélyi) magyar általános iskolák felső tagozatos tanulói. A vetélkedőre csapatok jelentkezhetnek, amelyek 3 főből és egy vezető pedagógusból állnak.
A Négy határon át vetélkedő négy külhoni régióban – Vajdaság, Felvidék, Muravidék, Erdély – és Magyarországon zajlik azonos szerkezetben és rendszerben, majd a regionális fordulók győztes csapatai Magyarországra utaznak a Kárpát-medencei döntőre, ahol személyesen találkoznak (tervezett helyszín: Lakitelek) és mérik össze tudásukat.

A vetélkedő rendszere, feladattípusai
A regisztrációkor az alapadatok mellett három más típusú kérdésre is válaszolni kell:
  1. Találjatok ki egy fantázianevet a csapatotoknak!
  2. Írjatok egy meseszerű, frappáns, izgalommal teli, érdekfeszítő régió/térség/település- bemutatkozót – max. 1800 karakterben. (Melyben legyen olvasható, hogy honnan ér-keztetek; melyek a táj szépségei, hátrányai, értékei; kik a híres személyei, kik a jók és kik gonoszak; kik vagytok ti; mivel foglalkoztok; mire vagytok büszkék; mivel és/vagy kivel kell küzdeni, mi lesz a jövőben, mi a térség sorsa… – nem a most olvasott kérdésekre szükséges felelni, de tegyetek fel magatoknak minél több kérdést – mi az, ami érdekelhet egy mesehallgatót. S ne feledjétek: mindezt meseköntösbe kell bu-gyolálnotok szavakkal. Saját fantáziátok határáig kutakodjatok… és még egy kicsit tovább. Jó tanács: Mielőtt nekikezdtek, olvassatok el közösen egy mesét, mondjuk Oscar Wilde-tól A boldog herceget.)
  3. Töltsetek fel egy csapatfotót, ami utal a fantázianevetekre, régiótok-ra/térségetekre/településetekre, erre az villámpostacímre: 4hataronat@gmail.com. A fotó küldésekor írjátok le a csapatneveteket, illetve azt, hogy melyik régióból érkezte-tek (a kép neve azonos legyen a csapat nevével).
Az igényességet díjazni fogjuk.
Amennyiben sikeresen regisztrált egy csapat, megkapja a vetélkedő jelvényét.

A vetélkedő fázisai

1. Forduló – 2018. november 19–25.
Virtuális feladatlapot kell kitölteni, 4×15 kérdést megválaszolni. A csapatok ugyanazokat a kérdéseket kapják, amelyek átfogják a teljes Kárpát-medencét, vagyis minden régiót, ahonnan a vetélkedő csapatok származnak (Felvidék, Muravidék, Vajdaság, Erdély). Egy-egy helyesen megfejtett kérdés értéke 5 pont.
 
2. Forduló – 2018. november 27., 10:00–20:00
Online kvíz-játék a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet honlapján. Figyelem! Az online-felület délelőtt 10 órától este 20 óráig aktív. A játék időkorlátos, azaz a megnyitástól számítva meghatározott perc alatt kell a feladatokat elvégezni. Elérhető pontszám: a kvízjátékban szer-zett pontok összege. Megjegyzés: a kvíz megfejtése után megjelenő eredmény-oldal alján lehet beregisztrálni majd magát az eredményt és a kért azonosítókat.

3. Forduló – 2018. december 1-től 2019. január 30-ig
Helyi értékek felkutatása és feldolgozása (minden csapatnak 3 olyan értéket kell találnia, amelyek még nincsenek benne a helyi értéktárakban). Elérhető pontszám: értékenként 30 pont.

4. Regionális döntő – 2019. február vége
Az értékkutatás folyamatának leírása és a felkutatott értékek bemutatása prezentáció formájá-ban (prezentáció lehet: powerpoint, prezi, videó, nem digitális ábrázolások és egyéb vizuális eszközök), mely összefoglalja a diákok munkamódszerét, és élménybeszámolót is tartalmaz egyben.
 
5. Országos, anyaországi döntő – 2019 április
Az országos döntőre 2–3 csapat juthat tovább régiónként.

Díjak
Táborozási lehetőség, társasjáték, utalványok, intézetes kiadványok (könyv, CD, DVD). A díjak a 4. illetve az 5. fordulóban kerülnek kiosztásra.

Regisztráció és jelentkezési határidő
Regisztrálni 2018. november 10-ig lehet az alábbi regisztrációs linken:
docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSevhiZtDAagwsSx-bx7hxhYItzKbf2a24uWg3hB3to2lnGBUg/viewform

A feladatok és a mintajátékok az alábbi oldalon érhetők el:
csemadok.sk/intezet/palyazati-felhivas/negy-hataron-at/felhivas/

DRUKKEREK JÁTÉKA – KÖZÖSSÉGBEN AZ ERŐ!

A vetélkedőt segítők (drukkerek) játéka: kitöltésekor minden drukker a kérdések megválaszo-lása után kisebb ajándékot nyerhet (felvidéki árut, muravidéki gyártmányt, erdélyi portékát, vajdasági produktumot), amit saját maga választ ki. Ezen felül kiválasztja az űrlapon felsorolt, a vetélkedőbe benevezett csapatot, amelyet így egy ponttal jutalmaz. Sőt, egyéb drukkereket (közösségeket) is szerezhet, erősítve saját iskolájának csapatát. A drukker-játék iskolák találkozóját és személyi barátságokat is generálhat.
Drukkerek játékideje: A vetélkedő zárásáig, vagyis 2019. március 18-ig.
Drukkerek játéka szintén az alábbi oldalon elérhető: csemadok.sk/intezet/palyazati-felhivas/negy-hataron-at/felhivas/


Szeretettel várjuk a vajdasági felsős tagozatos, vetélkedni vágyó diákokat és felkészítőiket is a versenyre!

Vajdasági régiós kontakt
Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
Virág Kiss Anita
viragkiss.anita@vmmi.org
+381 69 56 52 800
+381 24 816 390