A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
PÓZ – Pódiumestek, szerkesztett és ünnepi műsorok II. szemléje
2016. október 11., 13:19
A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság akkreditált szakmai összejövetelt szervez 2016. december 3-án, szombaton Bácsfeketehegyen. A rendezvényre versmondó és irodalmi szakkörök, színjátszó csoportok, iskolai osztályok jelentkezését várjuk, akik irodalmi összeállításaikat, szerkesztett műsoraikat szívesen megmutatnák. Ugyanakkor várjuk azoknak a pedagógusoknak, csoportvezetőknek a jelentkezését is, akik produkciót ezúttal nem tudnak hozni, de szívesen megtekintenék a bemutatásra kerülő előadásokat, és részt vennének egy, a témával kapcsolatos tréningen.
PÓZ – Pódiumestek, szerkesztett és ünnepi műsorok II. szemléje
Pedagógusok államilag elismert pontot is kapnak a részvételért, amennyiben az alábbi munkakörök egyikén dolgoznak: osztálytanító, általános iskolai tanár, gimnáziumi tanár, tanár fejlődésben akadályozottak iskolájában, választható vagy fakultatív tárgyakat előadó tanár, óvónő, középiskolás diákotthon nevelőtanára, óvodai vagy iskolai szakmai munkatárs, munkatárs (pedagógiai vagy andragógiai asszisztens, segédtanár).

A legtöbb pedagógus, színjátszó csoportvezető, irodalmi szakkör vezető évente többször kerül olyan helyzetbe, hogy egyszeri bemutatásra szánt alkalmi műsort kell készítenie – karácsony, anyák napja, március 15-e, iskolanap, ballagás, és a többi alkalmából. Van, aki a jól bevált úton megy minden alkalommal, van, aki kutat: új szöveget, új utakat keres. A Pódiumestek, szerkesztett és ünnepi műsorok szemléjének célja, hogy megmutatkozási lehetőséget adjon azoknak a csoportoknak és rendezőknek/művészeti vezetőknek, akik a művelődési egyesületeinkben, iskoláinkban és műhelyeinkben a nemzeti és egyéb ünnepek, megemlékezések alkalmi műsorait készítik. Ezzel egyedi lehetőséget biztosít arra is, hogy a csoportok és azok vezetői egymás produkcióit is láthassák. Mindemellett arra is, hogy a szakmai értékelő bizottságtól ötleteket és szakmai iránymutatást szerezve későb majd (még) pontosabb, (még) izgalmasabb, nézhetőbb, gyerekközpontúbb előadásokat hozzanak létre saját közösségükben. Hiszen a szerkesztett műsor egy olyan műfaj, amely számos pedagógiai lehetőséget rejt, a gyerek számára pedig önkifejezési lehetőséget, örömélményt, sikerélményt ad jó esetben. Azon túl, hogy a kiállása, beszéde, önbizalma, együttműködési készsége fejlődik általa…

A szakmai összejövetel tervezett programja:

10.00–12.30: Pódiumestek, szerkesztett- és ünnepi műsorok bemutatása
12.30–13.30: A látott előadások elemzése kerekasztal-beszélgetés formájában Mezei Kinga és Kovács Frigyes Jászai-díjas színművészek, illetve Molnár Krekity Olga Radnóti-díjas versfelkészítő tanárral. Moderátor: Oláh Tamás dramaturg.
13.30–14.30: Ebéd
14.30–17.30: Választható műhelyfoglalkozások:
  1. A versmondás tanítása. A választástól az elemzésen át az elmondásig, műsorba helyezésig. A foglalkozást vezeti: Molnár Krekity Olga magyartanár, versfelkészítő.
  2. A színpadi beszéd fejlesztése. Milyen gyakorlatokkal segíthetjük, hogy a gyerekek szépen, hangosan, érthetően szólaljanak meg a színpadon? A foglalkozást vezeti: Sutus Ágota logopédus.
  3. Csoportos játék a verssel. A drámajáték adta lehetőségek a vers színpadra állításában. Avagy mit kezdjen magával a színpadon tizenöt gyerek, amíg egy vers elhangzik? A foglalkozást vezeti: Bori Viktor színész-drámatanár.
A jelentkezés feltételei:
  • Fellépő csoportoknak: egy csoport egy összeállítással jelentkezhet, amelynek ajánlott maximális játékideje általános iskolás korú fellépők esetében 30 perc, középiskolások esetében 60 perc. Ettől hosszabb műsorok esetében előzetes egyeztetésre van szükség a szervezőkkel. Tematikai megkötés nincs.
  • Egyénileg: a rendezvényen részt vehet bármely felkészítő, csoportvezető, leendő vagy gyakorló pedagógus, aki érdeklődik a téma iránt. Nem feltétel az iskolában betöltött munkakör! Viszont aki iskolában dolgozik, egyúttal pontot is szerezhet.

Jelentkezni
e-mailben lehet a kitöltött nevezési lap beküldésével (a lodiandi@gmail.com címen). Határidő: 2016. november 15.

A rendezvény helyszíne:
Bácsfeketehegy, Kultúrotthon, JNH utca 24.
Időpontja: 2016. december 3., szombat

További információ a rendezvény szervezőjétől, Hajvert Lódi Andreától telefonon is kapható a következő számon: 062/566-234.
 

Mellékletek: