A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Népi iparművészeti tárgyak zsűrizése
2018. szeptember 27., 19:49
Felhívjuk a népi kézművességgel foglalkozók figyelmét, hogy a Hagyományok Háza vajdasági hálózata 2018. október 26–27-én megszervezi a népi iparművészeti alkotások zsűrizését a zentai Városi Múzeum képtárában. A zsűrizést a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya által kijelölt szakemberek végzik.

Népi iparművészeti tárgyak zsűrizése Az alkotások minősítése azoknak a kortárs alkotó embereknek lehet fontos, akik olyan termékeket készítenek, amelyek a népi hagyományból kiindulva a mai életünkbe illeszthetőek. A zsűriztetés olyan szakmai megerősítést, útmutatást nyújthat az alkotóknak, amely állandó fejlődésére ösztönöz. A folyamatos zsűriztetéssel, illetve a megfelelő mennyiségű zsűriszám megszerzésével elnyerhető a Népi Iparművész cím. Az alkotók lezsűrizett termékeikre Páva védjegyet igényelhetnek. A Hagyományok Háza tanúsító védjegye arról tájékoztatja a vásárlót, hogy az adott termék ellenőrzötten kiváló minőségű, így a minőséget illetően kizárja a fogyasztók megtévesztését.

A különböző szakágak követelményeiről A népi iparművészeti alkotások minősítésének megújult szempontrendszere című könyvből tájékozódhatnak, amely letölthető a Hagyományok Háza honlapjáról (http://hagyomanyokhaza.hu/nmm/zsurizes/), de lapozható és beszerezhető a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben is.

Az október 26-án zajló zsűrizés zárt körű.
Október 27-én szakmai napot tartunk, amikor az alkotóknak alkalmuk lesz a zsűritagokkal való találkozásra, szakmai párbeszédre.

Népi iparművészeti alkotássá minősítés kérelmezésének menete

Az elektronikusan és kézzel is kitölthető űrlapot október 10-ig kell eljuttatni a VMMI székházába. Az adatlap postai úton való eljuttatása esetén postacímünkre címezze azt: Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Posta utca 18., 24400 Zenta.

A tárgyakat a zsűrizést megelőző héten, illetve legkésőbb a zsűrizés napján 8.00 óráig kérjük kézbesíteni egyeztetés alapján a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetbe vagy a zentai Városi Múzeumba.

A minősítésre, zsűrizésre beadott alkotásokért, illetve tárgycsoportért, garnitúráért, tárgy-együttesért egységenként 550 dinár díjat kell fizetni.

Egyéb fontos tudnivalók

A zsűriszámot az alkotás tervezője és nem a kivitelezője kapja. Ideális esetben a tervező egyben a kivitelező is.

Egy alkotást vagy tárgycsoportot csak egyszer lehetséges benyújtani minősítésre.

Bővebb tájékoztatás Nádi Karolinánál kapható a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet székházában (Zenta, Posta utca 18.), a nadi.karolina@hagyomanyokhaza.hu elektronikus címen, vagy a 063 563 115-ös telefonszámon.

Melléklet: Kérelem tárgyak népi iparművészeti alkotássá minősítéséhez, befizető szelvény (minta)


Mellékletek:
kerelem_zsuri.xls   (52 kB)   FileType
befizeto_szelveny.pdf   (577 kB)   FileType