A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Ötvenhárom versmondó egy hete a Kátai tanyán
2015. augusztus 18., 12:30
Elismerésre méltóan népesre sikeredett a 27. Szép Szó versmondó tábor, melyet 2015. augusztus 8–15-ig tartott meg a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete. Az idei táborban 53 fiatal versmondó vett részt, és 11 felkészítő tanár állt a rendelkezésükre a kishegyesi Kátai tanyán. A legtömegesebben a kiskamaszok jelentkeztek, így a megszokott és tervezett három helyett négy csoportban dolgoztak ezen a nyáron a táborban.
Ötvenhárom versmondó egy hete a Kátai tanyán
A 8–10 évesek csoportvezetője Bagaméry-Nagy Orsolya színész-drámatanár volt (Kerekasztal Színházi Nevelési Központ, Budapest), a 11–12 éveseké Nešić Máté színművész (Zentai Magyar Kamaraszínház), a 13–14 éveseké Táborosi Margaréta színművész, rendező (Művészeti Akadémia, Újvidék), a középiskolásoké Pataki András rendező (Petőfi Színház, Sopron). A csoportok napi beszédóráját J. Sutus Ágota szabadkai gyógypedagógus-logopédus vezette. A csoportos foglalkozásokon túl, „szabadidőben” egyéni versfelkészítés folyt, korábban nem tapasztalt felkésztői létszámmal. Barta Júlia, nyugalmazott óvónő, Magyar Életfa-díjas felkészítő tanár, Kormos Irén versmondó, Bori Fekete Ágnes Kaleidoszkóp- és Illyés Gyula-díjas versmondó, drámatanár, Raffai Telečki Ágnes színművész, Molnár Krekity Olga Radnóti-díjas versfelkészítő tanár, és Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondó „nyúzta” a gyerekeket egy-egy vers kidolgozásával, melyet a tábor 6. napján adtak elő a házi bajnokság keretében. A tanultakat díjazták is. Mondhatnánk, hogy ez nem egy komoly verseny, hiszen csak belső, és egyébként is 6 nap alatt nem lehet igazán elsajátítani egy szöveget, de talán mégis érdemes lehet megemlíteni a díjazottakat, hiszen ez a tehetséggondozó tábor a vajdaság legügyesebb ifjú versmondóit gyűjti össze, és a legügyesebbek között is ügyesnek lenni egy adott pillanatban, az mégiscsak szép eredmény.
A kiscsoportban Kiskomáromi Zsolna (Óbecse) lett különdíjas, Vajda Noa Pálma (Bácsfeketehegy) 2. helyezést ért, a megosztott első helyet Vanka Réka és Erdei Anna Dorka (Kishegyes) érdemelte ki.
A fiatalabb középső csoportból a házibajnokságon a következő eredmény született: 3. lett Szabó Némedi Róbert (Bácsfeketehegy), 2. Szőke Rebeka (Kishegyes), 1. pedig Sziveri Emese (Muzslya).
Az idősebb középső csoportban Kecsenovics Kitti (Csantavér) kapott különdíjat, 3. helyezett Major Lili (Kishegyes) lett, 2. Bede Noémi (Bácsfeketehegy), míg az első díjat Paulyuk Jennifer (Kishegyes) kapta.
A legnagyobbak közül Brasnyó Albert (Szenttamás) különdíjat kapott, Kiss Karina (Óbecse) 3. lett, Szabó Regina (Csóka) 2. helyezést érdemelt ki és az első díjat Hodik Annabella (Bácsfeketehegy) hozta el.

A tábor kísérőrendezvényeinek keretében a héten fellépett több Radnóti-díjas versmondó is egy-egy műsorral: Korhecz Imola, Gyulai Zsuzsanna és a Tóth Péter–Hajvert Ákos páros. Majd augusztus 15-én délután tartották meg a tábor záróműsorát, ahol minden csoport egy-egy versösszeállítást mutatott be, amelyen a csoportvezetőkkel dolgoztak a hét során, emellett ízelőt adtak a beszédtechnika órákból, és a házi bajnokság első díjasai is elmondták a győztes szövegeiket. Emellett két budapesti felnőtt versmondó lépett fel: Strich Lászlóné és Gyulai Zsuzsanna, akik végigkísérték a tábor napjait. A legkisebbek Bagaméry-Nagy Orsolya keze alatt kortárs versekből válogattak, melyek az álmokról, a vágyaikról szóltak, és amelyeket a lehető legtermészetesebben mondtak el a gyerekek. Nešić Máté csoportja Varró Dániellel foglalkozott, az ő szövegeiből készítettek egy pörgős, muzsikával, dallal, élettel teli műsort. Táborosi Margaréta csoportja egy karácsonyi történetet tárt elénk, sűrítve, tömören, színházi pillanatokban bővelkedve. Pataki András csoportja szerelmes versekből válogatott, merészen, lendületesen, öniróniával fűszerezve. A csoport filmjeleneteket is forgatott a hét folyamán – segítségükre volt Mirnics Gyula, a Vajdasági RTV munkatársa, aki egyébként a Szép Szó újság műszaki felelőse is már évek óta – ezek a betétek is a műsorba kerültek. Hallhattunk tehát egy cseppet sem unalmas 3 órányi remek versanyagot, és azt is megérezhettük, hogy ez az 53 gyerek, aki Bácsfeketehegyről, Csantavérről, Csókáról, Kelebiáról, Kishegyesről, Muzslyáról, Óbecséről, Oromhegyesről, Oroszlámosról, Pacsérról, Pirosról, Szenttamásról, Topolyáról, Zentáról és Magyarországról (Budapest, Magyarszerdahely, Pázmándfalu, Szeged) itt összeverbuválódott, nemcsak egymás játszótársa akart lenni egy héten át, nemcsak gyöngyöt dobálni, semminek örülni jött, hanem teljes, tiszta szívvel élni jött. És a Szép Szó hagyta. Játszani mindent, mi élet. Egy kicsit. Egy héten át…

A 27. Szép Szó tábort támogatta a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Nemzeti Tanács, a Solymosi Könyvesház, a Smartcom, a Magyar Szó, a kishegyesi Kurin Szikvízüzem, Kishegyes és Bácsfeketehegy helyi közössége és a Kátai tanya. A napi szervezési feladatok megoldásában Csőke Csilla házigazdaként és ügyintézőként, Maletaški Krisztina sajtó- és fotófelelősként, Horváth Katalin pedig adminisztratív munkatársként állta a sarat. A gyerekek lelki egészségéről Kormos Irén és Barta Júlia viselt gondot. A tábor koordinátora Hajvert Ákos volt.
 
H. L. A.

Fotó: Maletaški Krisztina

Napi sajtó itt:
Tábor-krónika 1. – Szép Szó a Kátai-tanyán
Tábor-krónika 2. – Miért fontos a szép szó? J. Sutus Ágota beszédtanár gondolatai
Tábor-krónika 3. – Mit jelent számodra a Szép Szó? Táborlakók gondolatai
Tábor-krónika 4. – Ha nem volna, hiánya leírhatatlan lenne. Pataki Andrásnak, a Soproni Petőfi Színház igazgatójának és a Magyar Versmondók Egyesülete szakmai alelnökének gondolatai
Tábor-krónika 5. – Miben segít a versmondás? Korhecz Imola (előadóművész, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének versnagykövete) gondolatai a Szép Szó Táborban
Tábor-krónika 6. – Gála-kóstoló