A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
A 47. Négyesfogaton
2016. január 12., 08:46
Sokszor halljuk, hogy a népesség csökkenése, az elvándorlási hullám a Nyugat-bácskai magyarság mindennapjainak is része. Ugyanakkor nem fordítunk túl sok figyelmet arra, hogy közösségmegtartó szokásaik példaértékűek. Mit csinálnak például januárban, amikor más bácskai falvakban a madár sem jár el a színházba? Utaztatják a fiataljaikat egyik falu színpadától a másikig. Biztosítva ezzel a teltházas sikert vagy száz fellépőnek.
A 47. Négyesfogaton
A Négyesfogat elnevezésű vándorelőadást 47 éve szervezik meg Bácskertes, Gombos, Doroszló és Szilágyi művelődési egyesületei. A program lényege, hogy a négy egyesület szakcsoportjai egy közös műsorban lépnek fel, és ezt a műsort mind a négy településen bemutatják január folyamán. (Ugyanezen az elven működik az Ötösfogat, amely Bezdán, Nemesmilitics, Csonoplya, Bácsgyulafalva és Zombor egyesületeinek együttműködésével történik áprilisban.)

2016-ban január 8-án, pénteken indult útjára a Négyesfogat szekere Kupuszinán. Másnap már Gomboson szórakozott a falu apraja-nagyja. A 2016-os közös műsor 15 műsorszámból áll. Van benne: vers, hét vidám jelenet, moderntánc, néptánc, népi ének, hagyományőrzés és rockzene is.

A kupuszinai Pacal Andrea Tőgyi János Szülőfalum című versét szavalja. Felkészítője: Gosszé Endre.
A szilágyi József Attila Művelődési Egyesület fiatal színjátszói három rövid jelenetet mutatnak be. A Jön a vejko szereplői: Ódri Rudolf, Kurta Vendel, Kurta Rozali, Tari Nórika. Az Optikusnál című vidám jelenetet Bársony Adorján és Cétényi Tamás adja elő. A Mellékhatás című jelenetben Toldi Krisztiánt, Antalovics Krisztiánt és Kurta Rozalit láthatjuk.
A gombosi Arany János Magyar Művelődési Egyesület színjátszói Hacsek és Sajó- jelenetekkel készültek. Az egyik a Sajó és az elektronika, a másik a Hacsek és Einstein címet viseli. A tréfákat Kövesdi Orsolya, Kovács Teodor és Bogyó Dániel adja elő. Rendezte: Klenanc József és Muskovity Fábián.
A doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület színjátszói két jelenetet adnak elő. A Hófehérke és a hét elgyötört törpe című rövid móka szereplői: Podnár Alen, Diósi Vivien, Kálóci Alex, Varga Gitta, Gellér Zoltán. Súgó: Radics Leonóra. A Férjbizományi áruház című jelenetet Radics Leonóra, Kálóci Alex és Diósi Nikoletta játssza el. Súgó: Diósi Vivien.
A doroszlói Dor. Dance nevű formáció tagjai középiskolás lányok. Vezetőjük: Klem Rita. A Shut up and dance nevű koreográfiát Turkály Emma készítette. Fellép: Hegedűs Hajnalka, Bence Regina, Hencsár Dorottya, Cseh Hermina és Turkály Emma.
A gombosi művelődési egyesület moderntánccsoportja két Michael Jackson produkcióval készült. Táncosok: Hajnal Filip, Kovács Dominika, Molnár Márk, Kámán Flóra, Berkó Dávid, Dinnyési Dianna, Majstrovity Alekszander, Tót Tilda, Kövesdi Orsolya, Sörfőző Katinka, Kovács Krisztina, Hugyik Lídia, Szobonya Szintia, Kámán Lenke. Koreográfia: Görög Mónika és Cseperka Tímea.
A kupuszinai József Attila Általános Iskola néptánccsoportja kupuszinai táncokat ad elő Kiss Katalin és Váci Erzsébet vezetésével.
A Bukrok népdalénekes-páros: Csernai Panna és Koleszár Judit nevét nemcsak Nyugat-Bácska, de országvilág megismerhette a Fölszállott a páva Kárpát-medencei népzenei tehetségkutatón elért sikereik kapcsán. Ezúttal kupuszinai szerelmes népdalokat énekelnek. Felkészítőjük: Csizmadia Anna.
A kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület néptánccsoportja egy ma is élő népszokást, a trasákolást mutatja be. A csoport vezetője: Váci Erzsébet.
A doroszlói Haverock Zenekart az alapító tagok, Király Szilárd és Dosztán László képviseli a 2016-os Fogaton. A műsor zárószámában, a közös dalban is ők működnek közre.

A Fogat már halad, de aki látni szeretné, még megteheti január 15-én, pénteken este 7-kor Szilágyin, vagy január 30-án, szombaton Doroszlón – az idei házigazda, a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület székházában. Jó szórakozást!
 
L.A.