A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Kisherceg igényelhető
2016. január 26., 13:46
2015. novemberében megtartotta első bemutatóját a frissen alakult Vajdasági Magyar Bábszínház Szabadkán, a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben. A színházi társulás azzal a céllal jött létre, hogy a vajdasági magyar gyerekközönséghez igényes bábelőadásokat juttasson el, hiánypótló jelleggel. Terveik szerint előadásaikban bábművészetben is járatos hivatásos színészek játszanak majd, ráadásul olyan darabokat, amelyek bármely óvodában, iskolában, művelődési egyesületben játszhatóak, különösebb technikai feltételek nélkül.
Kisherceg igényelhető
Első előadásuk, a Kisherceg Antoine de Saint-Exupéry műve és Rónay György fordítása alapján el is készült novemberben. A bábokat és díszletet Molnár Róbert és Szloboda Tibor színművészek tervezték és készítették, akik egyben a társulat alapítói és a darab színészei is. A rendező Szloboda Tibor volt.

Csík Mónika a következőket jegyezte le a Magyar Szó hasábjain a bemutatót követően:

„A magyar és az európai kulturális hagyatékra épülő, modern bábszínházi alkotás színház, mozgásszínház és olyasféle bábművészet elegye, amelyben báb és bábos egyenrangú partnerek, időnként vetélytársak, s e szokatlan függőségi viszonyban nehéz eldönteni, melyikük a domináns. Ámbár talán nem is a dominancia a lényeg, hisz az előadásban épp a kiszámíthatatlanság, a meglepetés, a dinamikus szerepjáték és szerepváltás a fontos, melyben a két színész nagyszerű karakterformáló képességét és bábművészeti jártasságát mutathatja meg. Kettejük örömjátéka magával ragad gyereket és régebb óta gyereket egyaránt, hisz a darab lényege a kortalanság…

…Jó darabválasztás, kiváló színészi játék, ötletes díszlet és jelmezek, s a gyermeki fantáziavilág mesteri megjelenítése – ez dióhéjban a Vamabász Kishercege. Remélem, eme üdvözlendő színházi kezdeményezés a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület üléstermének „zsebszínpadáról” mihamarabb vándorútra indul, hogy – miként az alapítók célul tűzték ki maguknak – Vajdaság legtávolabbi, magyarlakta zugaiba is eljutva érvényes gondolatokat, értékes produkciókat közvetítsen. Valami olyasmit, amelynek láttán egyetlen kifejezés jut a néző eszébe – ahogy a bemutató közönségéből biztosra veszem, sokunknak: fejedelmi.”
Teljes cikk.

A társulat bármely magyarlakta településre örömmel viszi a Kisherceget, a megkereséseket Molnár Róbert várja a 064/19-75-297-es telefonszámon.

Bővebben a Vajdasági Magyar Bábszínházról.