A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
9 ingyenes előadás Bánátban – Ismét indul a meseturné
2010. március 19., 08:37
Körmöci Petronella és Kálló Béla színművészek a múlt évi sikeres turné után újabb körútra indulnak újabb előadásukkal. Ignác Rózsa Az igazi Ibrinkó című meséjéből készült bábjátékkal március 24. és 29. között a székelykevei, a sándoregyházi, a torontálvásárhelyi, a hertelendyfalvi, az ürményházi, a verseci és udvarszállási, a fejértelepi és fehértemplomi, a tóbai és magyarcsernyei közönséget örvendeztetik meg.
9 ingyenes előadás Bánátban – Ismét indul a meseturné
Az előadások az alapítványi támogatásnak köszönhetően ingyenesek. Nemcsak a gyermekeket várják, de a tanárokat, óvónőket és a felnőtt érdeklődőket egyaránt. A művészek fontosnak tartják – és ezért mindent meg is tesznek –, hogy gyermekelőadások juthassonak el azokra a településekre is, ahol nincs lehetőség nagyobb előadások befogadására, ahol nagyon kevés a magyar ajkú gyermek, vagy akik még szeretnének anyanyelvükön tanulni. Nemcsak egy szép mesét visznek hát magukkal, de kedvet csinálnak a kicsiknek (és nagyoknak), hogy érdelkődjönek a mese és a színház iránt, amelynek nyelve az ő anyanyelvük és természetesen a játék varázsa.

A bábok és a színpadkép Marlene Dietrich munkái. A koreográfia és a zenei válogatás Lackó Bálint, a stúdiómunka Szőke Attila közreműködésével valósult meg. Hangját az előadáshoz G. Erdélyi Hermina kölcsönözte. A próbáknak a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ adott otthont.

Ignácz Rózsa száz éve született erdélyi írónő. Kiterjedt életműve még a református értelmiség körében sem ismert. Korának ünnepelt színésznője volt, kislánykorától írt, munkáját Benedek Elek mindig támogatta, segítette.

Szép tündérmeséinek első darabja Az igazi Ibrinkó, melyről ő maga a következőket mondja: „Jártomban keltemben sok mesét hallottam, volt olyan köztük, amit szinte készen találtam, erdélyi hazámban nagyanyám talált ki számomra meséket.” Ignácz Rózsa valamennyi meséjét szép magyar nyelven, élvezetes stílusban mondta, írta így adta tovább az utókornak gyermekkora értékes örökségét.

Az igazi Ibrinkó című történet az erdélyi havasokba, a Szent-Anna tó környékére röpíti el a közönségét. Ahol végül győz az igazság, miután Ibrinkó, az emberséget vállaló és és embernek is maradó tündérfi legyőzi a székelyeket sanyargató kegyetlen és zsarnok óriáskirályt.

Szándékaink szerint szülők és gyermekek egyaránt örömüket lelik a történetben és végre, főként az írónő szülőföldjén, de az összes magyar lakta területen is, megismerhetik az emberséget vállaló igaz Ibrinkó történetét, Ignácz Rózsa kitűnő munkásságának egy szeletét.

A körút koordinálásában közreműködött a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet.