A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Murál a gimnázium udvarán
2020. július 30., 13:10
Az Anagramma Műhely programjában képzőművészet-kedvelő fiatalok vettek részt, akik a foglalkozás végén egy murált is festettek. A projekt önismereti és csapatépítő bevezető foglalkozásokat is magában foglalt. Mengyán Pletikosić Ildikó szervezővel, a foglalkozások vezetőjével a projektről beszélgettünk. – A programot huszonnégy diák számára hirdettük meg, és a februári, valamint a márciusi foglalkozásokon részt is tudott venni ennyi diák. Ezek önismereti, csapatépítő és képzőművészeti bevezető foglalkozások voltak, majd elkészült egy közös vázlat, amely alapján a murál felkerült a falra. A rendkívüli állapot miatt több hónapos szünetet tartottunk, és csak júliusban tudtuk folytatni az aktivitásokat. Most kisebb csoportokkal dolgoztunk a rendelkezésekkel összhangban.

Kik vettek részt a programban?

– A programot képzőművészetet kedvelő diákoknak hirdettük meg, be kellett küldeniük néhány alkotásukat is. Vannak közöttük olyanok, akik erre a pályára is készülnek, és olyanok is, akik inkább csak hobbiból rajzolnak.

Hogyan készült a falfestmény?

– Hat délelőttöt vett igénybe a murál felvázolása és felfestése. Fontosnak tartottuk, hogy a diákok eredeti rajzai kerüljenek a falra. Három képzőművészetet tanító pedagógus segítette a diákokat instrukcióival, Jankovics Katalin, Csetvei Győri Gabriella és Szenti Lilla. A bevezető foglalkozásokat a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskolában tartottuk, a murál pedig az iskola udvarát díszíti.

Tervezik-e a folytatni a programot?

– Szeretnénk folytatni a projektet, úgy látjuk, hogy nagyszerű kifejezésmód, és egyben a mindennapi környezetünket is színesebbé tehetjük. Az alkotást kedvelő fiatalok csapattá formálódtak a közös alkotás során. Reméljük, hogy a Nemzeti Tehetség Program máskor is támogat majd hasonló projekteket.

Kaptak e visszajelzéseket?

– A murál a napokban készült el, a résztvevők elégedettek, reméljük, azoknak is tetszik majd, akik a legtöbb időt töltik el az iskolaudvaron.

Az Anagramma Műhely munkáját a Nemzeti Tehetség Program támogatta. (T. O.) 

(Magyar Szó, 2020. július 26.)