A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Sokat elvittek, de sokan jönnek
2020. november 19., 11:04
Azt követően, hogy a belügyi szervek hétfőn csaknem 500 illegális bevándorlót szállítottak el autóbuszokkal Magyarkanizsa és Törökkanizsa községből a preševói és a bujanovaci befogadóközpontokba, a határ közeli településekre tegnap újabb migránsok érkeztek, illetve előbukkantak a jól elrejtőzöttek. A szerbiai rendőrség, a csendőrség és a határrendőrség Majdányt, Rábét, Gyálát és Szerbkeresztúrt, valamint Horgost, Martonost, Magyarkanizsát átfésülő akciója nem volt ugyan hiábavaló, mert a lakosság biztonságérzete nőtt, de a problémát egyelőre nem oldotta meg.

Mint ismeretes, a belügyi szervek hétfői akciója során nem csak a lakatlan házakba betelepült bevándorlókat állították elő, hanem a Tisza menti erdősávot is átjárták, és a szökni próbálókat is elfogták, voltak, akiket a Tiszából húztak ki, de még így is sokan maradtak. Az előállítottak között főleg marokkói, szíriai, afganisztáni, pakisztáni személyek voltak, mind fiatalok, életerős férfiak. A hétfői akciónak egy emberként örült mindenki, aki látta, hogy rendőri kísérettel szállítják el őket, ám az öröm nem tartott sokáig. Horgoson kedden ismét megjelentek a taxisok, akik tömkelegével szállítják az illegális bevándorlókat. A járőrözők továbbra is kint vannak, és a biztonságérzetet igyekeznek megteremteni, de ezzel nem oldódott meg a gond, nem ürültek ki a falvak. Magyarkanizsán már itt-ott felbukkantak kedden az utcán a migránsok, igaz, nagyon kis számban, de látni őket, Martonoson mintha pillanatnyilag eltűntek volna.

Lackó Róbert, Magyarkanizsa migránsügyekkel megbízott koordinátora, a községi képviselő-testület elnöke elmondta, hogy a hétfői sikeres akció után sem lehet fellélegezni. – A zombori és a nagykikindai rendszámú taxik ismét megjelentek Horgoson, és továbbra is szállítják a migránsokat. A járőrök jelen vannak, ugyanúgy járják az utcákat, de sajnos a hétfői akció után sem állt meg a bevándorlók Horgosra érkezése. Ígéretet kaptunk arra, hogy hamarosan, várhatóan a napokban sor kerül egy újabb hasonló akcióra, amelyet szintén nagyon várunk. Most csak tippelni tudunk, hogy kedden nagyjából százan tartózkodtak a községben illegálisan – mondta el Lackó Róbert.

A hétfői rendőrségi akció után kedden Majdány-Rábé helyi közösségben szintén arról számoltak be, hogy sajnos továbbra is sok a migráns, és nem nagyon érzik meg a hétfői kiürítést. Amint azt Makra Ervin majdányi lakos elmondta, az egyetlen kisbolt előtt kedden délelőtt is tucatnyi migráns tartózkodott. Sorban érkeztek bevásárolni a falu különböző pontjairól, ahol a lakatlan házakban és melléképületekben húzták meg magukat, és elkerülték a rendőrségi begyűjtő akciót. A vegyeskereskedésben kedden is elfogyott a korábban megrendelt, felírt kenyérmennyiség, ami három nagy méretű műanyag kenyérszállító rekeszt jelent. A majdányiak többsége szkeptikus a rendőrségi akció sikerét illetően, hiszen amint elvisznek egy autóbuszra való fiatal arab férfit, szinte azonnal megjelenik legalább ugyanannyi. Az állandó fokozott rendőrségi jelenléttel és a hétfőihez hasonló akciókkal talán enyhíteni lehetne a migránsnyomáson a hármas határ térségében.

MUNKÁBAN AZ ŐRZŐ-VÉDŐ SZOLGÁLAT

Magyarkanizsa községben a belügyi szervek hétfői átfogó akciója előtti napokban kezdte meg munkáját a sokat emlegetett őrző-védő szolgálat, amely szintén a biztonságérzet megteremtését szolgálja. Az őrző-védő szolgálattal kapcsolatban Lackó Róbert illetékes elmondta, hogy tulajdonképpen mezőőrszolgálatról van szó, így adhattak ki megbízást hivatalosan. Az Alarm System emberei eddig összesen hat fővel álltak szolgálatba, hogy fizikai jelenlétükkel a biztonságérzetet erősítsék Magyarkanizsán, Horgoson és Martonoson. – A közbiztonságot elősegítendő, teljes önkormányzati finanszírozású tevékenységről van szó, amellyel a lakosság megnyugtatását szeretnénk elérni. Mivel hivatalosan eljárni csak a belügyi szerveknek van joguk, így az általunk alkalmazott emberek kiegészítik az ő munkájukat, jelenlétükkel azonban nőhet az emberek biztonságérzete – magyarázta Lackó, aki azt is hozzátette, a legnagyobb problémát jelenleg az okozza, hogy a taxisok szállítják erre a környékre a bevándorlókat, ám ebben a járőrözők sokat tudnak segíteni, hogy őket más útra tereljék. A hat ember megkülönböztető mellényben rója a környéket, az önkormányzat által biztosított gépjárművel, de leginkább a délutáni, esti órákban indokolt a jelenlétük.

Hangsúlyozta, hogy Horgoson a menekültügyi minisztérium két alkalmazottjától is lehet segítséget kérni, most már az őröktől is, és remélik, hogy nem a hétfői volt az utolsó akció Horgoson! Az őrök segítségét a 062/764-390-es számon lehet kérni, akár Magyarkanizsáról, Martonosról, Horgosról. Indokolt esetben mindenképp tegyenek hivatalos rendőrségi feljelentést is! (j, ger, hhá) 

(Magyar Szó, 2020. november 18.)