A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Topolya folytatja a megkezdett utat
2021. január 14., 11:31
Habár a múlt év rengeteg kihívást hordozott magában, szerencsére komolyabb fennakadást nem okozott Topolya községben, lehetőség volt folytatni a község közérdekét szolgáló fontosabb tervek megvalósítását. Ezekkel a szavakkal kezdte évértékelő, egyben évkezdő sajtótájékoztatóját Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség községi elnöke, aki utalt a múlt év politikai sikereire is, ugyanis a választók szavazatainak köszönhetően országos, tartományi és az önkormányzati voksoláson is kiemelkedő eredménnyel szerepeltek. A párt községi elnöke szólt arról is, hogy a közelmúltban sikerült teljes egészében befejezni a koalíciós partnereikkel, a Szerb Haladó Párttal folytatott egyeztetéseket. – A következő időszakban is a Komgrad Kommunális Közvállalat, a Dr. Hadzsy János Egészségház, a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény, Topolya Község Művelődési Háza, a Juhász Erzsébet Könyvtár, illetve Topolya Község Múzeuma vezetői posztjaira mi javasolhatunk szakembereket. Nem minden jelöltünk tagja a VMSZ-nek, de a szakmai kompetenciákat, körülményeket és más rátermettséget figyelembe véve hoztuk meg a döntésünket. Továbbá, mint az már köztudott, a VMSZ soraiból került ki a községi elnök és a községi képviselő-testület alelnöke. Ezenkívül négy tanácstaggal is rendelkezünk, illetve egy polgármesteri segéddel – mondta Fremond Árpád, majd hozzátette, hogy az intézmények vezetői posztjainál igazán nem kell majd meglepetésekre számítani. Az egészségház esetében az igazgatói pozíciót dr. Kálóczi Dóra lemondását követően dr. Illés Csilla vette át. Ezenkívül valamennyi közintézmény vezetőjének a teljesítményével elégedett a VMSZ, tehát nem terveznek személycseréket.

ÚJ KÖZVÁLLALAT A TOPOLYAI-TÓ ÉS A FÜRDŐMEDENCE ÜZEMELTETÉSÉRE

– Egy régi-új cég nyomdokaiba lépve új közvállalat is megkezdi a munkáját hamarosan Topolyán, amelynek a szakterülete a Topolyai-tó és a fürdőmedence üzemeltetése lesz. Ezenkívül a tó körüli környezetvédelmi felügyelet és a halgazdálkodás is a hatáskörébe tartozik majd. Ez a bizonyos vállalat egyébként az egykori Pannonia Hotel épületének a megvásárlásával került az önkormányzat tulajdonába. Tulajdonképen az 1991-ben alapított, Vajdasági Vendéglátóipari-Idegenforgalmi Társaság vállalatról beszélünk, (Ugostiteljsko-Turističko Društvo Vojvodina). A közvállalat vezetői tisztségét szeretnénk, ha a jelenleg a községi elnök kabinetfőnökeként tevékenykedő Ivanics Zoltán látná el a jövőben – tudhattuk meg a VMSZ községi elnökétől. Fremond Árpád megemlítette azt is, hogy a koronavírus miatt hozott intézkedések több téren is kellemetlenséget okoztak, de szerencsére az önkormányzatnak, illetve a helyi közösségeknek nem kell lemondaniuk a főbb céljaik megvalósításáról az idén.

A FŐ CÉLOKAT MEGVALÓSÍTOTTUK

– Ami a legfontosabb, hogy Topolya és a falvak helyi közösségeinek a finanszírozása biztosítva lesz az idén is, valamint a jelentősebb projektumok is folytatódhatnak. Elégedettek vagyunk a fürdő építésének a folyamatával, illetve az idén megnyithatja kapuit a labdarúgó-stadion. Ez utóbbi körüli infrastruktúra biztosításának megoldása egy kiemelt fontosságú feladat az önkormányzat számára. Az idén nagyobb hangsúlyt kap majd a szálloda fejlesztése, ennek következő lépéséről hamarosan sajtótájékoztató keretében értesítjük a nyilvánosságot. A szennyvíztisztító kiépítése is a tervek szerint halad a helyi és a tartományi erőforrásoknak köszönhetően. Az ipari park infrastruktúrájának rendezése egy fontos feladat, vagyis rácsatlakoztatása a szennyvíztisztító-hálózatra. A diákotthon megnyitásának érdekében igyekszünk minden követ megmozgatni, ez mindhárom topolyai középiskola kiemelten fontos érdeke is – tette hozzá a VMSZ községi elnöke, aki mondott néhány szót a falvakban zajló fejlesztésekről is. Megemlítette egyebek mellett a bácskossuthfalvi fürdő fejlesztésének a fontosságát, szólt a pacséri színház felújításának a tervezéséről. Ezenkívül megtudhattuk, hogy elkészült a gunarasi Civil Központ épülete, és a falu vezetősége várja az alkalmas pillanatot a megnyitására. Zentagunarason folyamatban van a színház épületének a felújítása, illetve bővítése, Bajsán pedig remélhetőleg az idén már megnyílhat az új fürdő.

VÁLASZTÁSOK LESZNEK A FALVAKBAN

– Bácskossuthfalván a múlt év végén kellett volna megtartani a helyi közösségi választásokat, de a Covid-helyzet közbeszólt. Nem tudni ebben a pillanatban, hogy mit hoz a járványhelyzet, hogy leszn-e még további kritikus hulláma. Talán az év közepére már lenyugszik a helyzet, és ha nem lesz különösebb akadálya, ezt a kimaradt lépést azt idei év végén megejthetjük. Az a célunk, hogy észszerűsítsük ezt a folyamatot a községben, és hogy az elmúlt évekkel ellentétben valamennyi helyi közösségben egyszerre tartsuk meg a voksolást. Ez Bácskossuthfalva esetében jogilag nem jelentene semmilyen akadályt. A falut irányító helyi közösség törvényes keretek között lett megválasztva, és ha elemezzük kicsit az elmúlt éveket, igazából ez a testület jól is működik. Nem zajlottak egyszerre a helyi közösségi választások korábban a községben, mert az évek alatt voltak testületek, amelyek lemondtak. Most szeretnénk tehát összhangba hozni ezt a folyamatot minden helyi közösségben – hangsúlyozta Fremond Árpád az idei év első sajtótájékoztatóján. (K. P. D.) 

(Magyar Szó, 2021. január 12.)