A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Módusul az idei, alakul a jövő évi költségvetés
VMMI krónika
2018. november 8.
Az év hátralevő időszakában mintegy 500 millió dinár értékű
beruházás zajlik Topolyán

November 15-én kerül a képviselő-testület elé Topolya község idei évi, csaknem 1,8 milliárdos költségvetésének a módosítási tervezete. Ennek fényében, illetve a várhatóan december utolsó napjaiban a községi képviselő-testület elé kerülő 2019-es büdzsé terveiről is beszélgettünk Kislinder Gábor községi elnökkel, aki elmondta azt is, hogy az idei év hátralevő időszakában mintegy 500 millió dinár értékben zajlanak beruházások Topolyán. – Meghirdettük a Vénusz kiépítésének első fázisára vonatkozó közbeszerzési pályázatot, és a diákotthon befejezése terén is történt konkrét előrelépés. Mint ismeretes, bontják az egykori Pannónia Hotel szabálytalanul felépült tetőterét, a napokban pedig kiírásra kerül a tetőszerkezet felépítésére vonatkozó közbeszerzési pályázat. Ha minden az előirányozott ütemben halad, van rá esély, hogy az ablakokat, ajtókat már a jövő év folyamán be tudjuk építeni. A tartományi kormány és a köztársasági szervek illetékeseinek közös megbeszélése alkalmával ígéretet kaptunk a topolyai és a kishegyesi szennyvíztisztító rendszer kiépítésének mihamarabbi megkezdésére. A topolyai szennyvíztisztító tervei elkészültek, és a községnek sikerült előteremtenie az ilyenkor szükséges 20-30 %-os önrészt – nyilatkozta a községi elnök, majd a következő időszakra vonatkozó terveket ismertette. – Napok kérdése, hogy az úgynevezett INA melletti híd kiépítése elkezdődjön, és utána következhet a Bajsa és Pannónia közötti híd felújítása is. Ennek a munkálatnak majd 80%-át fedezi a község, a többit a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság vállalta magára – tudtuk meg, majd a következő évi költségvetés tételeivel kapcsolatban is érdeklődtünk.
– A következő évi költségvetésnek mindenképpen része lesz a bajsai fürdő befejezése, de a bácskossuthfalvi Reki bővítése is az elképzelések között szerepel. Az ipari parknál egy új kút fúrása is elengedhetetlen, illetve ugyanitt egy trafóállomást is fel kell építenünk. A Vénusz környékén két ház felvásárlását is kijelöltük, ami szükséges az új medencekomplexum megvalósításához. Emellett a jövő évi költségvetésnek is a szerves részét képezi a települések ivóvízhálózatainak karbantartása, illetve bővítése a község területén, valamint a helyi közösségek hatáskörébe tartozó gyalogjárdák kiépítése is. A megfelelő gépezet beszerzésével a dűlőutak karbantartását is folytatjuk, ennek a kivitelezését a Komgrad végzi, és az önkormányzat finanszírozza – mondta el a községi elnök.
– Az önkormányzat eszközeit ugyan nem veszi igénybe, de jelentős előrelépés lesz a község lakosai számára az, hogy a közeljövőben tervbe van véve a kaszárnyától a Kishegyes irányába húzódó útszakasz felújítása. E program a Szerbiai Utak Közvállalat kereteiből valósulhat meg, és idővel sor kerülhet a Topolya–Becse útszakasz felújítására is. A Bajmok–Bácsalmás határátkelőhely egész napos nyitvatartása kapcsán a Bajmok–Topolya útszakasz felújításáról is szót ejtettek már az illetékesek magasabb szinten, ez ugyancsak nem községi eszközökből valósulna meg – emelte ki egyebek mellett Kislinder, aki a jövő év egyik nagy kihívásának nevezte a regionális hulladéktároló beindítását, ami Topolya községet is érinti.
– A vállalat működéséhez 90 új munkaerő felvétele szükséges. Köztársasági szinten úgy gondolják, hogy az emberi erőt az önkormányzatok átcsoportosítása útján tudjuk majd biztosítani. Topolya esetében ez sajnos kivitelezhetetlen, mivel nem rendelkezünk munkaerő-felesleggel, sőt több munkakörben emberhiánnyal küszködünk, és a probléma kezelésére nem kaptunk eddig zöld fényt – mondta a polgármester. (K. P. D.) (Magyar Szó, 2018. november 8.)