A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Orbán Viktor: Közép-Európa és benne a Kárpát-medence lesz az európai gazdaság növekedésének a motorja
VMMI krónika
2018. november 16.
A következő évek során Közép-Európa benne az egész Kárpát-medence lesz az európai gazdasági növekedésnek a motorja – mondta Orbán Viktor megnyitó beszédében a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XVII. plenáris ülésén. A miniszterelnök így folytatta: „Európa vezető gazdasági ereje továbbra is Németország, de a kontinens gazdasági súlypontja Kelet felé, Magyarország irányába tolódik”. Úgy fogalmazott: nagyon fontos, hogy a V4-ek és a közép-európai országok közötti gazdasági együttműködés tovább erősödjön. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a német-francia áruforgalom volumene és értéke csak az 50 százalékát éri el a V4-ek és Németország árukereskedelmi volumenének, „ami egy példátlan dolog”, hiszen a legutóbbi időkig a francia-német gazdasági tengelyre épült az EU. „Abban a történelmi folyamatban élünk, ahol a német gazdasági erőhöz leginkább hatalmilag és gazdaságilag is meghatározó módon Közép-Európa fog csatlakozni és ez felértékeli ennek a régiónak a szerepét a hagyományos francia-német tengellyel szemben” – mondta a miniszterelnök. A miniszterelnök fontosnak nevezte, hogy a közép-európai együttműködésnek, a közös gazdasági, politikai tényezőként való fellépésnek a kulturális hátterét megteremtsék. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor arról is szólt, hogy Közép-Európa geopolitikai felértékelődésének fontos momentuma lesz, amikor Montenegró, Macedónia és Szerbia csatlakozhat az EU-hoz. A Balkán újraegyesítését uniós, közép-európai és magyar érdeknek egyaránt nevezte.

A jövő évi európai parlamenti választásokról szólva utalt azokra a változtatásokra, amelyek az uniós lakhellyel nem rendelkező polgárok szavazati jogának megteremtését érintik. A miniszterelnök kiemelte: az EP-választás nem pártválasztás, hanem összmagyar szavazás. „Van bizonyos számú képviselőnk az Európai Néppártban és vannak a néppárthoz tartozó határon túli magyar szervezetek, akiknek a képviselőit érdekérvényesítés során össze lehet adni” – mondta a kormányfő.
A Máért ülését követő sajtótájékoztatón Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, a legfontosabb nemzetstratégiai kérdésekben teljes konszenzus van a magyarországi és a határon túli pártok között. A miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy a DK kivételével az összes parlamenti párt egyetértett abban, hogy a külhoni magyarságnak jár az állampolgárság, valamint jár a szavazati jog. A Demokratikus Koalíció, Gyurcsány Ferenc pártja volt az egyetlen, amely nem jelent meg az ülésen a meghívás ellenére. A Máért történetében egyedüli, hogy ilyen történt, és ez nem a kormánnyal, hanem a határon túli magyarsággal szembeni udvariatlanság – mondta. Hozzátette: minden forint, amit a külhoni közösségre költ a kormány, megtérül. A KDNP szerint a külhoni magyarság támogatásával Magyarország is erősödik. „Teljes konszenzussal fogadta el a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XVII. plenáris ülése a zárónyilatkozatot. A magyar belpolitikában szokatlan egyetértés van a reális erőt képviselő politikai pártok és a határon túli magyar szervezetek között” – mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. „Az identitásmegőrző programokra jutó forrásokat 2010 óta megtízszerezték, és óriási siker a gazdaságfejlesztés, amire ötvenmilliárdot költöttek” – tette hozzá Semjén Zsolt.
A 17. Magyar Állandó Értekezleten a miniszterelnök beszéde után a határon túli szervezetek vezetői kaptak szót a zárt ajtók mögött zajló tárgyaláson. Az ülést követően Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét kérdeztük, aki hangsúlyozta, hogy ellentétben sok más utódállamban élő nemzettársunkkal, a vajdasági magyar közösség egy konszolidált politikai miliőben éli a mindennapjait. „A Szerb Haladó Párttal jó a viszonyunk, partnerek vagyunk országos, tartományi és önkormányzati szinten is. Tapasztalataim szerint közösségi érdeket ellenzékből nagyon nehéz érvényre juttatni. A mi pozíciónk alkalmas arra, hogy megtaláljuk a számításainkat” – mondta a pártelnök, majd hozzátette: a magyar–szerb politikai kapcsolat olyan, amire emberemlékezet óta nem volt példa. Ennek a haszonélvezője a vajdasági magyar közösség. – Ternovácz Fanni (Vajdaság MA, 2018. november 16.)