A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
116. Találkozások – A Herceg János Irodalmi Díj átadása
A Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénye
2010. május 25. 18:00, Magyar Polgári Kaszinó, Zombor
116. Találkozások – A Herceg János Irodalmi Díj átadása
A zombori Berta Ferenc Zsebszínház 116. Találkozásainak vendége dr. Silling István, a 2010-es Herceg János Irodalmi Díjjal kitüntetett nyelvész, néprajzkutató és művelődéstörténész. A házigazda Fekete J. József, a Zsebszínház elnöke. A rendezvény keretében kiállítás nyílik Silling N. Mária pasztellképeiből. A műsorban fellép a Zsebszínház Kisegyüttese.

Átadják a tíz év után felújított Herceg-díjat, valamint a vele járó festményt, amely Milorad Rađenović alkotása, és a ’76-os Képzőművészeti Csoport ajándéka. A díj korábbi nyertesei dr. Toldi Éva (1998), dr. Csányi Erzsébet (1999) és Fekete J. József (2000) voltak.

A Herceg János Irodalmi Díjat a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület alapította. A díj eddigi kitüntetettjei: Dr. Toldi Éva, Dr. Csányi Erzsébet és Fekete J. József. A díj utoljára 2000-ben lett odaítélve, majd megszűnt. A zombori Berta Ferenc Zsebszínház megalakulásától fogva (2001) felvállalta Herceg János emlékének őrzését, és az író születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett tudományos tanácskozáson, 2009. május 26-án határozatot hozott a Herceg János Irodalmi Díj újraalapításáról. A szabályzat szerint a díjat odaítélő bizottság Herceg János születésnapján, május 11-én, az író sírjának megkoszorúzását követően teszi közzé döntését, a díj átadására pedig a tárgyév májusának utolsó keddjén kerül sor.

A képen Silling N. Mária festménye látható.