A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Lopott cikk – A magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepségéről
2016. január 19., 10:29
A 2016. január 16-i Magyar Szóban olvashatják Máriás Endre beszámolóját a január 15-én, pénteken este Zentán megtartott ünnepségről, amelyre a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség főszervezésében került sor. Az ünnepi műsor keretében átadásra kerültek a Magyar Életfa-, a Plakett-, az Aranyplakett kitüntetések és a Vajdasági Szép Magyar Könyv 2015 pályázat díjai. A lentiekben ebből a cikkből idézünk részleteket.
Lopott cikk – A magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepségéről
Kilenc Kárpát-medencei település templomának egymásba kapaszkodó harangjátékának felcsendülése után az egybegyűltek közösen énekelték el a himnuszokat a magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepségének kezdetén, majd Dudás Károly Magyar Örökség díjas író, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke köszöntötte a vendégeket, aki beszédében a forráshoz való visszatérés fontosságára hívta fel a figyelmet: – Ideje visszatérni Kölcseyhez, a Himnuszhoz, amelynek minden sora időszerű és korszerű…, amelynek minden sora rólunk és hozzánk szól – hangsúlyozta Dudás Károly…

Jasmina Mitrović Marić, Szerbia köztársasági elnökének tanácsadója a magyar kultúra napjának jelentőségét emelte ki köszöntő beszédében… ezután kitért a kulturális tevékenységet folytató szakemberek küldetésszerű munkájának és ezen munka elismerésének a jelentőségére is, majd tolmácsolta Tomislav Nikolić, Szerbia köztársasági elnöke jókívánságait is.

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztere levelét Raffai T. Ágnes olvasta fel, amelyben a miniszter a Himnusz és a magyar kultúra jelentőségéről és összetartó erejéről fejtette ki gondolatait: –…Az életünkben az egyik legnagyobb érték az összetartozás, az, hogy összetartozunk őseinkkel, akik nemzedékek hosszú során át adták tovább az életet, amit a történelem minden balsorsa és tragédiája ellenére mi is megkaptunk – fogalmazott...

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az értékek átörökítésének fontosságáról beszélt az egybegyűlteknek: – …A kultúra sem egyik pillanatról a másikra, önmagunk által teremtett kultúra, hanem mi is kaptuk a szüleinktől, a környezetünktől, és mi is ugyanígy adjuk majd tovább. Erősíti ez és teljessé teszi a saját életünket, ugyanakkor segíti a nemzet összetartozását, a közösség összetartozását is – tette hozzá Rétvári Bence, majd részletesen is kitért a kultúra fejlődéstörténetének az egyénre gyakorolt hatásaira, kiemelve, a magyar kultúrát nem őrizni kell, hiszen nem rab, nem ápolni kell, mert nem beteg, hanem a kultúrát meg kell élni.

Az est folytatásában, annak legünnepélyesebb pontjaként átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség legrangosabb elismeréseit, a Magyar Életfa díjat, az Aranyplakettet és a Plakettet is. Magyar Életfa díjban Albert János szabadkai nyugalmazott színművész; Balogh Pál bácskertesi művelődésszervező; Krizbai Hajnalka verseci pedagógus, anyanyelvápoló; és dr. Szőke Anna kishegyesi nyugalmazott óvodapedagógus, népművelő, néprajzkutató részesült. Aranyplakettet a hetvenéves nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesület, Plakettet pedig a topolyai Cirkalom táncegyüttes; a szabadkai Juhász zenekar; Szabó Magda tornyosi óvónő, kézműves és gyűjtő; Széchenyi Jolán torontálvásárhelyi tanárnő; valamint Takács József horgosi művelődésszervező kapott. Az egybegyűltek megtekinthették a díjazottakról készült portréfilmeket is, amelyeket Szerda Zsófia készített.

Az est során került sor a Vajdasági Szép Magyar Könyv 2015 című pályázat eredményhirdetésére is. Az idei pályázatra kilenc kiadó összesen harminckét könyvvel nevezett be, amelyek közül az ifj. Szilágyi Gábor reklámgrafikus, Szalma Viktória képzőművész és Kanyó Ervin grafikusművész alkotta zsűri a zEtna Kiadó Celler Kiss Tamás Anyaméh című kötetét találta a legszebbnek, de a bírálóbizottság kategóriánként is díjazta a legszebb kiadványokat, valamint több különdíjat is kiosztott.

Az ünnepi műsorban fellépett az Plakett-díjas Cirkalom táncegyüttes és a szintén kitüntetett Juhász zenekar, valamint az egybegyűltek megtekinthették az Imádkozzál és dolgozzál! című előadást is, amely idősb Bálint József önéletírásának, valamint Beszédes István, Bogdán József, Celler Kis Tamás, Lennert Móger Tímea és Terék Anna versrészleteinek a felhasználásával külön erre az alkalomra készült. A produkció szereplői Baka András, Bobán Edit, Burai Tibor, Gábor Szintia, Kiss Zoltán és Lackó Farkas Erzsébet voltak, a zenét Klemm Dávid, az éneket Sóti Juli szolgáltatta, az előadás dramaturgja Oláh Tamás, rendezőasszisztense Király Sándor, rendezője pedig Táborosi Margaréta volt.

A Magyar Nemzeti Tanács fővédnöksége mellett, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezésében, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ társszervezésében, valamint a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Bethlen Gábor Alap, a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi–Nemzeti Kisebbségi Titkárság, illetve Zenta község önkormányzata és Szabadka város önkormányzata támogatásával életre hívott rendezvényen jelen voltak a magyarországi és a szerbiai állami, tartományi és önkormányzati szervek, valamint Magyarország szerbiai külképviseletei, a Kárpát-medencei művelődési intézmények és szervezetek, illetve az egyházak, a politikai pártok és a civil szervezetek képviselői is...

A teljes cikk itt olvasható.

Lopott fotó (készítette: Pál Károly): Sóti Juli és Klemm Dávid elvarázsolta a közönséget.