A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Hajnal Jenő: Egészen más koncepcióból tudunk kiindulni
VMMI krónika
2018. november 6.
A másfél hónapos kampány meghozta az eredményét, értékelt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, a Magyar Összefogás listavezetője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A nemzeti tanácsi választások nem hivatalos eredményeit kommentálta.
Hajnal Jenő szerint az elmúlt 4 év munkáját befejezték, és értékelhető folytatást ígértek a választóknak. Akik elmentek szavazni, többségében a Magyar Összefogás listájára voksoltak, ezzel 30 mandátumot sikerült szerezniük. „Így olyan többségünk van a Magyar Nemzeti Tanácsban, amely által a legfontosabb dolgokat szeretnénk elvégezni” – mondta Hajnal. Folytatni kell az oktatás, a kultúra, a tájékoztatás és a hivatalos nyelv- és íráshasználat fejlesztését. „Amit a jövőben szeretnénk megvalósítani, azt nagymértékben befolyásolták a 2018. áprilisi magyarországi választások. Ezentúl egészen más koncepcióból tudunk kiindulni, egy Kárpát-medencei egyetemes nemzetben gondolkodva” – vázolta fel a lehetőségeket Hajnal Jenő. „Az oktatási stratégia – amely Szerbiában elkészül – mellé tudjuk rendelni a nemzeti tanácsnak azokat a sajátosságait, amelyeket a magyar pedagógusoknak, diákoknak szánunk. De az anyaországi oktatási koncepcióról sem akarunk megfeledkezni. Egy egységes nemzetben való gondolkodás ezt jelenti, hogy a szerb kulturális stratégia mellé tesszük a mi sajátos, egyedi megvalósításunkat” – tette hozzá.
Fölépült a magyar médiaház Szabadkán, ami egy teljesen új médiakoncepciót tesz lehetővé, hiszen nemcsak a vajdasági legfontosabb helyekre jutnak el a hírek, hanem szinte minden kistelepülést be lehet vonni ebbe a hálóba. A világesemények is megjelennek a Pannon RTV adásaiban, és mind az anyaország, mind Belgrád felé kommunikálhatók a magyar kisebbség legfontosabb problémái – ismertette az elmúlt évek egyik legjelentősebb fejlesztését.
A Magyar Nemzeti Tanácsnak pozitív tapasztalatai vannak Belgráddal kapcsolatban. A Vajdasági Magyar Szövetség képviselői is ott ülnek a szerb parlamentben, és a helyi önkormányzatokban is megvannak a kapcsolatok, a lehetőségek, amelyek alapján a nemzeti tanács érvényesítheti a törvény által szavatolt jogokat. A magyar kormány támogatja az elképzeléseinket, így az oktatás magyarítását olyan szinten tudjuk megvalósítani, amely új minőséget teremt, és ösztönzi a szülőket az anyanyelvű oktatásra – foglalta össze Hajnal Jenő. (Kossuth Rádió, hirado.hu, Vajdaság MA, 2018. november 6.)